Hoppa till innehållet

Brucebo (konstnärshem)

Version från den 8 juli 2015 kl. 14.13 av Carlstr (Diskussion | Bidrag) (La till en faktaruta)
Brucebo (konstnärshem)
Fornborg
Land Sverige
Landskap Gotland
Län Gotland
Kommun Gotland
Socken Visby
Koordinater 57°41′05″N 18°20′52″Ö / 57.68473°N 18.34789°Ö / 57.68473; 18.34789
Kulturmärkning
Fornlämning
 - FMIS beteckn Visby 26:1
Information från FMIS.
Fornborgen på klintkanten i Brucebo naturreservat.

Brucebo är ett naturreservat främst i Visby samt delvis i Väskinde socken i Gotlands kommun. Naturreservatet Brucebo ingår i EU:s nätverk Natura 2000.

Brucebo var ursprungligen ett sommarnöje som 1899 inköptes av konstnären William Blair Bruce och hustrun Carolina Benedicks-Bruce. På tomten de köpte fanns ett äldre hus som paret valde att bygga ut med en ny huskropp efter tidens ideal mellan åren 1900 och 1906.[1] I den nya delen inhystes en ateljé med stora fönster ut mot havet. Gränsen mellan ute och inne suddades ut och här fann paret inspiration till att skapa en mängd målningar och skulpturer som fortfarande går att beskåda då konstnärshemmet idag är ett museum. Bostaden ägs idag av Brucebostiftelsen.

Naturreservatet ligger strax söder om Brucebo, och omfattar Skansudd, som utgör ett fågelskyddområde och klintkanten ovanför med en fornborg på krönet, och gränsar i söder mot Villa Muramaris. Fornborgen är 100x60 meter stor och begränsas i norr och väst av branta stup och i syd och öst av en 92 meter lång, 3 meter bred och 0,5 meter hög vall.[2]

Uppe på krönet, där kalkberget går i dagen växer alvararv, vårarv, stenkrassing, grusbräcka, småfingerört och sandmaskrosor, uddögontröst, axveronika, fältvädd och mattfibbla. Ovanpå klintkanten kan även stenmalört ses där växer även klippoxel, alvaroxbär, svartoxbär, rött oxbär och fläder. Här hittas även hartsros och äppelros. Invid ett gravröse vid stigen finns ett exemplar av vinranka, som liksom vejkseln troligen spritts av fåglar. I sprickor i klintkanten förekommer kalksvartbräken. Nedanför klintkanten tar en mossrik granskog med skogsfibblor och skogssallat vid. Längre ned finns rikligt med murgröna längs trädstammarna och på klippkanten.

Här finns även Brucegrottan, som visat sig rymma en stenåldersboplats.[3][ifrågasatt uppgift] Nedanför grottorna förekommer skogsklematis, skogslönn och tysklönn. Några bestånd av tibast är troligen förvildade trädgårdsväxter. Ytterligare längre ned i de igenväxande hagmarkerna har vassen etablerat sig, och snårvinda och sparris förekommer. I det betade området hittar man puktörne, spåtistel och jordtistel, samt exemplar av backfingerört och luddvedel. I fågeskyddområdet kan man påträffa honungsblomster, och vid en källmyr med bäck inom området sumpnycklar, kärrknipprot, brudsporre, trubbtåg, näbbstarr, tagelsäv och gräsull. I bäckflödet dikesskräppa, kransslinga, bäckmärke, spikblad, brunstarr och trindstarr. Mot Skansudd och sandstranden i söder förekommer en normal strandängsflora med klöverärt, dvärgarun, kärrsälting, glesstarr och segstarr. I fuktängen innanför sandåsen kan man se smalfräken, knutarv, klöverärt, majviva, sumpgentiana, uddögontröst, ängsvädd, kärrknipprot, vanlig brudsporre och darrgräs. I bäckarna dominerar en hybrid mellan bäckfräne och källfräne, vinterfräne. I de sumpigare områdena växer majviva, fjälltätört, sumpnycklar, kärrknipprot, näbbstarr och grässull, bäckmärke och torvtåg.

Inom reservatet har även en del sällsynta och hotade svampar setts, bland andra svartgrön spindling, duvspindling, bullspindling, odörspindling, vit taggsvamp, lilaköttig taggsvamp, vinriska och glanskremla.

Noter

  1. ^ Caroline Benedicks Bruce - skulptris och akvarellist, Hanne Ödin. Artikel i Gotländskt Arkiv 1990
  2. ^ Visby 26:1, Riksantikvarieämbetet.
  3. ^ Väskinde 133:1, Riksantikvarieämbetet.

Källor

  • Gotlands Flora - en guide Jörgen Petersson & Gun Ingmansson, 2007. s. 219-222.

Externa länkar

{{#coordinates:}}: kan inte ha mer än en primär tagg per sida