Carignan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Carignan (olika betydelser).
Vin
Red and white wine 12-2015.jpg

Vin
Vinrankor
Lista över vindruvor
Lista över vinregioner


Rött vin
Vitt vin
Rosévin
Mousserande vin


Starkvin
Naturvin

Carignan.jpg

Carignan är en blå vindruva av arten Vitis Vinifera. I Spanien heter den Cariñena, Mazuelo[1] och Mazuela, i Italien Carignano och i USA Carignane[2]. Den är högavkastande och används ofta i enklare viner från Languedoc-Roussillon och i Rhôneviner (södra delen av Rhônedalen). I blandningar med andra druvor, till exempel Cabernet Sauvignon och Syrah kan den ge komplexa viner av hög kvalitet.

Druvan har ett välförtjänt dåligt rykte då vinbönder i Languedoc under ett stort antal år hade monopol att leverera vin till den Franska armén. Kvantitet prioriterades framför kvalitet (vilket druvan som sådan hanterar). På senare år har dock ett antal odlare satsat på druvunika viner med Carignan. Är inte helt oävna och bör inte underskattas med riktig vinifiering.

Druvan är den huvudsakliga komponenten i den nya kvalitetsappelationen Corbières Boutenac som har funnit i handeln sedan 2005. Mycket små skördeuttag, handplockade druvor och stränga regler för odling och hantering gör att Carignan numera är basen i några av de bästa vinerna från Corbières, bl. a. prestigevinet La Forge från Château l'Hospitalet.


Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”La Rioja”. http://larsvinsida.vininfo.nu/spanien/rioja.htm. Läst 12 augusti 2018. 
  2. ^ ”Carignane”. Ward Wines AB. http://www.wardwines.se/2017/01/12/druvlexikon/. Läst 12 augusti 2018.