Citycon

Från Wikipedia
Citycon Oyj
TypOyj
Nasdaq NordicCTY1S
HuvudkontorFinland Esbo, Finland
NyckelpersonerChaim Katzman
styrelseordförande
F. Scott Ball
verkställande direktör
BranschFastighetsförvaltning och fastighetshandel
Antal anställda336 (1 juni 2015)
Historik
Grundat1988
Ekonomi
Omsättning206 miljoner euro[1]
Rörelseresultat19,7 miljoner euro[1]
Övrigt
Slogan"reshaping urban crosspoints"
Webbplatscitycon.com
FotnoterSiffror från 2011[1]

Citycon är ett finländskt fastighetsbolag med inriktning på kommersiella fastigheter. Företagets huvudkontor befinner sig i Esbo. Den stora majoriteten av bolagets aktiekapital ägs av utländska investerare. Den största ägaren är det israeliska fastighetsbolaget Gazit-Globe.[2][3] I juni 2015 hade Citycon 336 anställda i Finland, Sverige, Norge, Estland, Litauen och Nederländerna.[4] Citycon köpte den norska köpcentrumkedjan Sektor Gruppen AS, som äger 34 köpcentrum i Norge, för 15 miljarder kronor den 25 maj 2015 av de tidigare ägarna Petter Stordalen och Varner-gruppen i Norge.[5] Efter uppköpet äger Citycon 55 köpcentrum i Norden. I Baltikum bytte Sektor Gruppen den 15 oktober 2015 namn till Citycon, vilket innebär att Citycon 2015 hade 69 köpcentrum i Norden och Baltikum.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Citycon grundades år 1988 av flera företag och noterades på Helsingfors fondbörs. Inledningsvis investerade bolaget i kontorsfastigheter men kom sedan att rikta in sig mer på kommersiella fastigheter, främst köpcentra.

Handelsplatser[redigera | redigera wikitext]

Totalt äger bolaget 38 köpcentra i Norden samt Baltikum varav tio köpcentra i Finland, 15 i Norge, nio i Sverige, två i Estland och två i Danmark. Bolaget förvaltar ytterligare tolv köpcentra i Norge[6]

Gallerior i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]