Claës Palme

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search

Johan Claës Woldemar Palme, född 31 maj 1917 i Svea artilleriregementes församlingÖstermalm i Stockholm, död 21 april 2006 i Stockholm, var en svensk advokat, specialiserad på sjörätt. Han var son till Gunnar Palme och bror till Olof Palme.

Biografi[edit | edit source]

Claës Palme var sjörättsexpert och hade egen advokatbyrå. Han var också reservofficer i kavalleriet och utnämndes till officer den 28 april 1939.[1]

Sovjetiska staten anlitade honom för att stämma svenska staten då det sovjetiska fartyget Tsesis gått på grund vid inloppet till Södertälje. Han vann målet, som väckte stor uppmärksamhet eftersom brodern Olof då var Sveriges statsminister. Claës Palme var också författare av sjörättsliga artiklar och företrädde under en lång tid Sjöfartsverket inför domstol.

Han var aktiv moderatpolitiker och ordförande i kyrkofullmäktige i Engelbrekts församlingÖstermalm i Stockholm. Han deltog bland annat i den demonstration mot Löntagarfonder som 4 oktober-rörelsen arrangerade på den dagen då Löntagarfonder skulle behandlas i riksdagen. Under perioder bodde han på Franska rivieran.

Claës Palme var en av initiativtagarna till att släktgodset Skangal i Lettland överlämnades till Frälsningsarmén.[2]

Referenser[edit | edit source]

  1. ^ Svenska försvarsväsendets rulla 1950, sid 366
  2. ^ Catharina Palme Nilzén: Somrarna på Skangal, ISBN 9789984972749, 1999