Cryptosporidium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cryptosporidium
Cryptosporidium muris.jpg
Två oocystor av Cryptosporidium muris i människans avföring
Systematik
DomänEukaryota
RikeChromalveolata
UnderrikeAlveolata
StamApicomplexa
KlassConoidasida
SläkteCryptosporidium
Vetenskapligt namn
§ Cryptosporidium
AuktorTyzzer, 1907
Arternas livscykel, text på engelska

Cryptosporidium är ett släkte av parasitiska alveolater med över 20 olika namngivna arter. Mikroorganismen orsakar diarrésjukdomen kryptosporidios hos människa. De flesta infektioner hos människor orsakas av Cryptosporidum hominis, som troligen endast smittar människor, och Cryptosporidium parvum, som är vanlig hos nötkreatur och i synnerhet kalvar, men som kan smitta de flesta däggdjur[1].

För att spridas bygger parasiten en tjockare cellvägg och bildar en 4–6 µm stor oocysta. Det krävs färre än 10 oocystor för att smittan ska få fäste i en individ, vilket gör att den lätt sprids från person till person. Oocystorna är resistenta mot de koncentrationer av klor som tillsätts dricks- och badvatten.

Förekomsten av Cryptosporidium tros öka som en följd av den globala uppvärmningen[2]. Cryptosporidum hominis orsakade det stora parasitutbrottet i dricksvattnet i Östersund den 26 november 2010[3].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bo Svenungsson et al. (2009). ”Kryptosporidios – kraftigt under­diagnostiserad diarrésjukdom”. Läkartidningen (Stockholm) 106 (28-29): sid. 1810-13. 
  2. ^ Anette, Hansen (april 2011). ”Giardia och Cryptosporidium i svenska ytvattentäkter”. Smittskyddsinstitutet. https://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/12884/giardia-cryptosporidium-svenska-ytvattentakter.pdf. Läst 24 maj 2011. 
  3. ^ Caroline, Schönning. ”Cryptosporidium i Östersund”. Smittskyddsinstitutet. https://www.folkhalsomyndigheten.se/contentassets/6ba0208adacc460b8aa203fadea39292/cryptosporidium-i-ostersund.pdf. Läst 30 juni 2017.