Dokosahexaensyra

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Strukturformel

Dokosahexaensyra, ibland förkortat DHA, är en fettsyra inom familjen omega-3-fettsyra. Fettsyran som DHA vanligtvis bildas från är den essentiella fettsyran linolensyra. Den förenklade beteckningen av DHA är C22:6 eller 22:6n-3, vilket beskriver att denna fettsyra består av 22 kolatomer med 6 dubbelbindningar (fleromättad fettsyra) och att den första dubbelbindningen sitter efter 3:e kolatomen från omega-änden. Därav namnet omega-3.

Förekomst[redigera | redigera wikitext]

Denna fettsyra måste tillföras kroppen genom kosten, och då vanligtvis i form av linolensyra, vilket återfinns bland annat i linfröolja (58%), hampfröolja och nyponfröolja. Från linolensyra bildas i kroppen stearidonsyra (STEA), eikosatetraensyra, eikosapentaensyra (EPA) och vidare dokosapentaensyra och dokosahexaensyra (DHA). Men det är bara en mycket liten del av linolensyran som omvandlas till DHA. Vill man åt DHA i en mer direkt form så kan man äta fet fisk, exempelvis lax, eller särskild olja framställd av fisk eller alger. I praktiken kan man få en höggradig brist på DHA, vilket bl a drabbar hjärnans funktioner, om man inte äter fet fisk flera gånger i veckan eller tar tillskott av t.ex. algolja. I lax finns dessutom anmärkningsvärda mängder med alfatokoferol och astaxantin. Fiskar kan dock inte själva framställa DHA utan får i sig det genom att äta alger.

Hållbarhet[redigera | redigera wikitext]

Fleromättat fett oxiderar tio gånger snabbare än enkelomättat fett och mer än hundra gånger snabbare är mättat. Det måste förvaras mörkt och svalt (kylskåp) och helst tillsättas någon form av fettlöslig antioxidant, exempelvis E-vitamin eller rosmarinessens. Närvaro av mättat fett, härsket fett och tungmetaller ökar risken för härskning. De lägre fettsyror som då bildas, exempelvis smörsyra, ger den typiska härskna lukten. Oljor med mycket fleromättat fett är särskilt känsliga för syre, det räcker med den luft som finns i en halvtom flaska för att oljan ska oxidera och tjockna. I ett fyllt kärl kan de däremot stå sig i åratal. Ett knep är att fylla på flaskan med glaskulor, vartefter den töms, så att oljan alltid når upp till korken. Även tvål som är gjord på mycket fleromättat fett kan härskna medan exempelvis kokostvål, palmkärntvål och talgtvål, samtliga baserade på mättat fett, sällan gör det.

Se även[redigera | redigera wikitext]