Duospårvagn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Duospårvagn på gatuspår i Heilbronn (Karlsruhesystemet)
Duospårvagn på järnväg

En duospårvagn, även kallad tram-train, är en spårvagn som kan köra på både spårväg och järnväg.

I sin nuvarande form skapades tekniken i Karlsruhe, och den finns även i Kassel, Saarbrücken, Köln/Bonn, Zwickau och Nordhausen, alla i Tyskland, samt i Nederländerna och New Jersey. Duospårvagnar kombinerar egenskaper hos konventionella spårvagnar med en del av egenskaper hos pendeltåg. Trafikering av sådana nät ställer speciella krav på spårvagnarna; de måste klara olika typer av strömförsörjning eller vara dieselelektrisk med en dieselmotor som driver en generator för järnvägar som inte är elektrifierade. De måste också leva upp till järnvägens krav på signalsystem och övrig säkerhet. Den högsta hastigheten för duospårvagnar är 100[1] kilometer i timmen.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Reguljär trafik med duospårvagnar har inte förekommit Sverige. Visserligen finns det sträckor som haft trafik med både godståg och spårvagnar, men det är sträckor avsedda för spårvagnar, så spårvagnarna blir inte duospårvagnar för det. I dagsläget förekommer sådan trafik på en kort sträcka av Tvärbanan i Stockholm, och förekom fram till 1982 även på Lidingöbanan, som då räknades som järnväg men anpassad till spårvagnar.

Ett försök med fullskalig duospårvagnstrafik i Östergötland genomfördes 2006 av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI). Enligt rapporten kunde de första utbyggda sträckningarna ansluta till Norrköpings spårväg från nuvarande pendelstråket mellan Norrköping och Finspång på järnvägen Kimstad (Södra stambanan) - Finspång och en förlängd spårväg från Norrköping till Söderköping.[2] För en utbyggnad mellan Norrköping och Linköping krävs ett spårvägsnät i Linköping och en ny järnväg, Ostlänken, där fjärr- och regionaltåg kan gå, så att dagens järnväg avlastas.[3] Även om detta sker är pendeltåg effektivare (eftersom de är längre och tar fler passagerare) mellan Linköping och Norrköping.[2]. På nuvarande Södra stambanan finns inte kapacitet för fler än tre lokaltåg per timme och riktning mellan Linköping och Norrköping.[källa behövs]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Naegeli, Lorenzo (9 mars 2012). ”A CHECKLIST FOR SUCCESSFUL APPLICATION OF TRAM - TRAIN SYSTEM S IN EUROPE”. Swiss Federal Institute of Technology. http://www.andynash.com/nash-publications/2012-Naegeli-Tram-Train-19march2012.pdf. Läst 13 mars 2013. 
  2. ^ [a b] Svensson, Tomas (2008). ”Duospårväg – innovativ kollektivtrafik Slutrapport”. VTI. sid. 39. http://www.vti.se/en/publications/pdf/duosparvag--innovativ-kollektivtrafik-slutrapport.pdf. Läst 5 mars 2013. 
  3. ^ Jan Lindsten (12 mars 2012). ”Gamla Boråsbanan kan användas för spårvagn”. Borås Tidning. Arkiverad från originalet den 5 oktober 2013. https://web.archive.org/web/20131005031840/http://www.bt.se/nyheter/boras/gamla-borasbanan-kan-anvandas-for-sparvagn%283186306%29.gm. Läst 5 mars 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]