Ekerölinjen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För Trafikverkets vägfärja, se Ekeröleden.
För linjen mellan Grisslehamn och Åland, se Eckerölinjen.
Båten M/S Kungshatt som trafikerar linjen
Ekerölinjen
Pendelbåtslinje
Unknown BSicon "WKBHFa"
Klara MälarstrandStockholm
Water + Unknown BSicon "lWBHF"
Lilla EssingenStockholm
Water + Unknown BSicon "lWBHF"
EkensbergStockholm
Water + Unknown BSicon "lWBHF"
KungshattEkerö
Unknown BSicon "WASSER+1"
Unknown BSicon "WASSER+4" + Unknown BSicon "MASKe" + Unknown BSicon "lWHST"
Jungfrusunds varvEkerö (is)
Unknown BSicon "WKBHFe"
TappströmEkerö (isfritt)

Ekerölinjen[1], även Linje 89[2], är en pendelbåt över Mälaren i Stockholm från Klara Mälarstrand till Tappström på (Ekerö)

Bakgrund och trafik[redigera | redigera wikitext]

Ekerölinjen invigdes den 22 augusti 2016 för att erbjuda SL:s resenärer ett snabbare sätt att pendla från Tappström, Kungshatt, Ekensberg och Lilla Essingen till centrala Stockholm under tiden som Förbifart Stockholm byggs och Ekerövägen renoveras. [1] Ekerölinjen ingår i Storstockholms Lokaltrafiks linjenät och resenärerna använder samma biljetter som i övrig trafik. Linjen är en av fyra färjelinjer i Stockholm som drivs av SL, de övriga är Riddarfjärdslinjen, Djurgårdsfärjan och Sjövägen.[3] Linjen trafikeras av Rederiaktiebolaget Ballerina under en försöksperiod på två år. Resenärer som ska till Kungshatt måste anmäla det minst en timme före avgång. Då det är isfritt åker båten till Tappström, när det är tjock is åker den till Jungfrusunds varv där det körs bussar till Tappström.[2] I augusti 2018 utökas turerna och båten trafikeras även dagtid och på helgerna. Kravet att man måste anmäla om man ska till Kungshatt försvinner.[4]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”{title}”. Arkiverad från originalet den 10 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160810015829/http://ekero.se/Gemensamt/Nyhetslista/Pendelbat-Ekero--Klara-Malarstrand/. Läst 21 augusti 2016. 
  2. ^ [a b] ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 14 augusti 2016. https://web.archive.org/web/20160814030017/http://sl.se/sv/info/nyheter/pendelbatslinje-89-ekero/. Läst 21 augusti 2016. 
  3. ^ ”Båttrafik”. SL. http://sl.se/sv/reseinfo/#/TimeTableSearch/GetLineTimeTables/NULL/NULL/NULL/SHIP/35/0/10. Läst 21 augusti 2016. 
  4. ^ https://sl.se/ficktid/vinter/V89.pdf

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]