Mälardalstrafik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mälardalstrafik MÄLAB AB
Mälardalstrafik logo.png
Org.nr556425-0610
TypAktiebolag
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerHelena Ekroth (VD)
BranschTransport
TjänsterResor
Historia
Grundat1991 [1]
Övrigt
Webbplatshttps://malardalstrafik.se/ (företaget)
https://malartag.se/ (trafiken)
Ett Mälartåg, typ DOSTO/ER1, på utställning hösten 2018

Mälardalstrafik MÄLAB AB är ett bolag ägt gemensamt av de regionala kollektivtrafikmyndigheterna i Mälardalen. Dess uppdrag är förvaltning och utveckling av regional tågtrafik i Mälardalsregionen. Mälardalstrafik använder varumärkena Mälartåg för trafiken och Movingo för periodbiljetter.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bolaget grundades 1991 under namnet Tåg i Mälardalen AB med syfte att utreda förutsättningarna för ett gemensamt huvudmannaskap för tågtrafik i Mälardalsregionen. 1995 slöt bolaget ett avtal med SJ om regionaltågstrafiken i Mälardalen. Mälardalstrafik och SJ startade ett företag för biljett- och trafiksamverkan, Trafik i Mälardalen AB. Detta samarbete upphörde den 30 september 2017 och ersattes med direkta avtal mellan Mälardalstrafik och SJ om dels trafiken, dels biljettgiltighet för periodkortet Movingo.

Ägare[redigera | redigera wikitext]

Mälardalstrafik ägs gemensamt av Region Stockholm (35 %), Region Sörmland (13 %), Region Uppsala (13 %), Region Västmanland (13 %), Region Örebro län (13 %) och Region Östergötland (13 %). [1] [2]

Mälartågs linjer[redigera | redigera wikitext]

Trafikavtal[redigera | redigera wikitext]

Från och med 12 december 2021 körs tågen av MTR. De vann i december 2020 upphandlingen och tecknade ett avtal på åtta år.[3] Den 27 april 2021 meddelade flera medier att miljardupphandlingen av tågtrafik i Mälardalen måste göras om, enligt en dom i Förvaltningsrätten, som ger SJ som överklagade upphandlingen rätt i sin överklagan.[4] MTR tog trots detta över trafiken i december 2021 baserat på ett interimsavtal som löper till december 2023, med möjlighet till förlängning på upp till ytterligare 2 år, i avvaktan på att ett nytt avtal vinner laga kraft.[5] [6]

Mälardalstrafik hade avtal med SJ för perioden 2017-2021 för trafiken på regionaltrafiklinjerna i Mälardalen.[7] Avtalet innebar att SJ inledningsvis utförde trafik åt Mälardalstrafik med SJ:s befintliga tåg, i huvudsak lokdragna personvagnar men även motorvagnar. Senare i avtalsperioden fasades loktågen ut och ersattes med Mälardalstrafiks egna fordon.

Biljetter[redigera | redigera wikitext]

Mälardalstrafik ansvarar för prissättning och försäljning av biljetter.

Mälardalstrafik ger ut ett periodkort, Movingo, som gäller på Mälartåg, SJ:s avgångar med Movingo-giltighet, på Trosabussen, på Tåg i Bergslagen i Örebro, Västmanlands och Östergötlands län, på Waxholmsbolagets båtar i lågsäsong samt i all lokaltrafik som bedrivs av SL, Sörmlandstrafiken, UL, VL, Länstrafiken Örebro och Östgötatrafiken.

Förutom på de fyra egna tåglinjerna så gäller Movingo även på två av SJ:s linjer:

  • Stockholm–Uppsala (endast regionaltåg)
  • Mälarbanan Stockholm–Västerås–Örebro–Laxå.

Individuella Movingo-kort är dock giltiga och prissatta för en viss tågsträcka som köparen valt, samt på lokaltrafik i de län som just det periodkortet omfattar. Movingo-kort Stockholm–Uppsala gäller alltså både Mälartåg och SJ-tåg på den sträckan och all trafik hos SL och UL.

Fordon[redigera | redigera wikitext]

Mälardalstrafiks trafik utförs främst med Mälardalstrafiks egna dubbeldäckade motorvagnar av typen ER1, [1] Mälardalstrafik disponerar också sex Regina-tåg. De används främst i trafiken på linjen Sala–Västerås–Eskilstuna–Linköping. Innan december 2019 gick all trafik med SJ:s fordon.

I juni 2016 beställdes 33 dubbeldäckade motorvagnar av typen DOSTO från Stadler Rail [8][9] I juni 2020 beställdes ytterligare 12 st av samma modell.[10] Fordonen ägs av Transitio, hyrs ut till Mälardalstrafik och har av dem fått beteckningen ER1.

De första fordonen sattes i trafik den 15 december 2019, i första hand Arboga–Eskilstuna–Stockholm.[11]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]