Elisabet

Från Wikipedia
Uppslagsorden ”Elisabeth” och ”Elizabeth” leder hit. För en tidigare drottning i Storbritannien, se Elizabeth II. För andra betydelser, se Elizabeth (olika betydelser).
Elizabeth II, brittisk drottning 1952–2022.

Elisabet, Elisabeth eller Elizabeth är ett kvinnonamn av hebreiskt ursprung (Elisheba) som betyder ’Gud är fullkomlighet’ eller 'Gud är min ed'. Namnet förekommer på flera ställen i Gamla Testamentet men återfinns i den svenska almanackan för att hedra minnet av det ungerska helgonet Elisabet som levde på 1200-talet. Det tidigaste belägget för namnet i Sverige är från 1286, då med stavningen Elizabet. Namnet är ett av de allra vanligaste i Sverige, för närvarande på andra plats efter Maria, om man räknar även de som har namnet som andranamn[1]. Som tilltalsnamn avtar dock populariteten och i mitten av 1990-talet föll namnet ut ur topp 100-listan.

Få svenska kvinnonamn har gett upphov till så många stavningsvarianter, namnformer och smeknamn som Elisabet. Erzsébet är den ungerska formen av namnet och Isabella/Isabel de italienska, spanska och portugisiska, Isabelle den franska, och Elisaveta/Jelisavjeta den ryska. Vanligt förekommande smeknamn och förkortningar av namnet är Bettan, Betty, Elsa och Lisa.

Den 31 december 2014 fanns det totalt 351 323 kvinnor folkbokförda i Sverige med namnet Elisabet/Elisabeth/Elizabeth, varav 32 391 bar det som tilltalsnamn.[2]

Namnsdag: både i Finland och Sverige 19 november (sedan medeltiden i Sverige)

Personer med förnamnet Elisabet/Elisabeth/Elizabeth/Isabella[redigera | redigera wikitext]

Kungligheter[redigera | redigera wikitext]

Övriga[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva personer med förnamnet Elisabeth[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ af Klintberg, Bengt, Namnen i almanackan, 2001, Norstedts ordbok, Stockholm, ISBN 91-7227-292-9
  2. ^ Enligt sökning i Statistiska centralbyråns Namndatabas Arkiverad 5 oktober 2015 hämtat från the Wayback Machine.