Videsparv

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Emberiza rustica)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Videsparv
Status i världen: Sårbar[1]
Kashiradaka-01.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljFältsparvar
Emberizidae
SläkteEmberiza
ArtVidesparv
E. rustica
Vetenskapligt namn
§ Emberiza rustica
AuktorPallas
Utbredning
Emberiza rustica european distribution 2010-2011.png
Synonymer
Schoeniclus rusticus[2]
VIdesparv i vinterdräkt i Japan
VIdesparv i vinterdräkt i Japan
Hitta fler artiklar om fåglar med
Emberiza rustica

Videsparv (Emberiza rustica) är en tätting som tillhör ordningen fältsparvar. Den häckar på den sibiriska taigan i ett bälte från Skandinavien och österut.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Videsparven blir upp till 15 centimeter och har ett vingspann på mellan 21 och 25 centimeter. Den är en liten, kraftig fågel med kort stjärt. Oavsett kön eller ålder är videsparven kraftigt streckad i rödbrunt på sidorna av buken. En gammal hane har på våren vit strupe, ett rostrött bröstband, svart hjässa och kinder. Han har också ett vitt streck vilket börjar vid ögat och slutar på hjässan. Honan är blekare med ett gulvitt ögonbrynsstreck. Ungfåglarna av båda könen är honfärgade under hösten.

Sången är behaglig och snabb och olik andra arter i samma familj. Den sjunger rörigt med ljusa toner och sången påminner om järnsparvens och steglitsens fast med en "knorr" på slutet. En sångstrof kan bokstaveras tuliti-ti pli pli tuliti plip-ipli. Locklätet är likt taltrastens och utgörs av ett zikk.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Arten placeras traditionellt i släktet Emberiza, men vissa auktoriteter delar upp detta i flera mindre släkten. Videsparven förs då tillsammans med exempelvis sävsparv och gyllensparv till Schoeniclus.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Videsparven häckar på taiga i ett bälte från norra Skandinavien österut till Berings sund. Under 1900-talet har den spridit sig västerut. Man beräknar att det finns 220 000-370 000 häckande par i nordöstra Europa.

Den är flyttfågel och en extrem långflyttare. Under vintern förekommer den i Centralasien såväl som i östra Kina, Korea och Japan.

Underarter[redigera | redigera wikitext]

Videsparven behandlas antingen som monotypisk[3] eller delas in i två underarter med följande utbredning[4]:

  • Emberiza rustica rustica – häckar i norra Eurasien, flyttar till östra Kina och Japan
  • Emberiza rustica latifascia – häckar i nordöstra Sibiren, från Jakutsk till Kamtjatka)

Utbredning i Sverige och Finland[redigera | redigera wikitext]

I Sverige häckar den från Dalarna, Västmanland och Uppland och norrut, främst i de östra delarna, men även sparsamt i de västra delarna av Norrland.[5] Dock ses den sällan runt den skandinaviska fjällkedjan. I Finland förekommer den i hela landet förutom i de norra och mest sydvästliga delarna.

Den är en av ett fåtal svenska häckfågelarter som flyttar österut för att övervintra. Höststräcket sker i slutet av augusti och under hela september. Den kommer sedan tillbaka som tidigast i början av april men merparten av videsparvarna anländer i maj.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Den trivs i fuktig blandskog, sumpig granskog samt i björkskogar i anslutning till myrar och åar. Häckning påbörjas strax efter ankomsten till häckningsområdena. Boet placeras på marken, ofta vid en tuva eller dolt i en buske vid sumpskogar. Det består av grova växtdelar som fräken, mossa och grässtrån, och fodras med djurhår. Kullen består av 4-5 ägg och ruvas av både hanen och honan i 12-13 dygn. Ungarna stannar cirka 14 dagar i boet innan de blir flygfärdiga. Detta kan, i Skandinavien, ske från mitten av juni. Adulta fåglar äter bland annat frön och säd. Ungarna matas med insekter.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Fram tills 2016 kategoriserade internationella naturvårdsunionen IUCN arten som livskraftig, men för den numera till kategorin sårbar på grund av att den minskar kraftigt i antal i världen, möjligen på grund av skogsavverkning i häckningsområden samt fångst och omvandling av jordbruket i övervintringsområdet.[1]

Status i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige upptogs videsparven som nära hotad på 2010 års rödlista.[6] I 2015 års rödlista listas den som sårbar (VU).[7]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2016 Emberiza rustica Från: IUCN 2016. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2017.
  2. ^ Dickinson, E.C., J.V. Remsen Jr. & L. Christidis (Eds). 2013-2014. The Howard & Moore Complete Checklist of the Birds of the World. 4th. Edition, Vol. 1, 2, Aves Press, Eastbourne, U.K.
  3. ^ Gill, F & D Donsker (Eds). 2018. IOC World Bird List (v 8.1). doi : 10.14344/IOC.ML.8.1.
  4. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11
  5. ^ Wahlberg,T. (1993). Kunskapen om fåglar: Alla häckande arter i Sverige (första upplagan). Stockholm: Rabén & Sjögren. sid. 470. ISBN 91-29-61772-3 
  6. ^ Artdatabankens rödlista 2010
  7. ^ Artdatabankens rödlista 2015

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]