En djävulsk fälla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En djävulsk fälla
(Touch of Evil)
En djävulsk fälla
Genre Dramafilm, film noir
Regissör Orson Welles
Producent Albert Zugsmith
Manus Orson Welles
Whit Masterson (romanen "Badge of Evil")
Skådespelare Orson Welles
Charlton Heston
Janet Leigh
Marlene Dietrich
Originalmusik Henry Mancini
Fotograf Russell Metty
Klippning Aaron Stell
Virgil Vogel
Walter Murch
Distribution Universal Studios
Premiär 21 maj 1958
Speltid 95 minuter
112 minuter (restaurerad version 1998)
Land USA
Språk Engelska, spanska
Budget $900 000
IMDb SFDb

En djävulsk fälla, originalets titel Touch of Evil, är en amerikansk dramafilm från 1958 av regissören Orson Welles, baserad på romanen Badge of evil från 1956 (Nattens ondska, utgiven på svenska 1957 som nr 107 i bokserien Jaguar) av Whit Masterson. Huvudrollerna spelas av Charlton Heston, Janet Leigh och Orson Welles.

Slutet av 1950-talet och början av 1960-talet diskuteras ofta som en gränsöverskridande ålder inom filmkonsten. Franska nya vågen etablerades och de mäktiga studiosystemen i Hollywood minskade i dominans över publiken. Sexualiteten gick från att beskrivas med pussar till mer realistiska uttryck av närhet.

Janet Leigh som Susan Vargas.

I denna film finns den naive Vargas som tror sig kunna assistera de andra poliserna, men misstänkliggörs på grund av sin etnicitet. Utredaren Quinlan och hans skadade ben, som anses ge honom goda intuitiva deckarinstinkter, visar sig snarare vara en blandning av korrumperade kontakter med stadens undre värld och en utvecklad förmåga att plantera ut bevis i stället för överdådig skicklighet.

Russell Mettys foto är mycket skickligt och gör Welles film till en visuellt sett mycket framgångsrik film noir. Filmen redigerades och det skulle dröja tills efter Welles död innan filmen återställdes enligt hans önskningar. Det negativa mottagandet av filmen berodde troligen på de ytterst realistiska skildringar över poliskåren — korruptionen, rasismen och den godtyckliga synen på att stå över lagen.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]