Förbjuden lek

Från Wikipedia
Förbjuden lek
(Jeux Interdits)
RegissörRené Clément
ProducentRobert Dorfmann
ManusJean Aurenche
Pierre Bost
François Boyer (Boken)
SkådespelareGeorges Poujouly
Brigitte Fossey
Amédée
OriginalmusikNarciso Yepes
Premiär1952
Speltid86 minuter
LandFrankrike
SpråkFranska
IMDb SFDb Elonet
Yle Arenan

Förbjuden lek (franska: Jeux interdits), är en fransk film från 1952 av René Clément som baserar sig på François Boyers roman Förbjudna lekar (Jeux Interdits). Filmen var till en början inte framgångsrik i Frankrike, men var det däremot i andra länder.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen kretsar kring den 5-åriga Paulette (Brigitte Fossey), som får uppleva hur hennes föräldrar och hennes hund dör i en tysk lufträd mot en kolonn av flyktingar som flyr Paris under andra världskriget. I det kaos som uppstår träffar Paulette den 10-årige Michel Dollé (Georges Poujouly), vars familj tar hand om henne. Hon fäster sig vid Michel ganska snabbt, och de två försöker hantera all död och förstörelse runt omkring dem genom att bygga en kyrkogård för alla döda djur de hittar. På gravarna sätter de kors som de stulit från den lokala kyrkogården, inklusive från Michels bror. Michels far misstänker deras granne för att ha stulit korsen, men får till slut reda på att det var Michel. Under tiden kommer den franska polisen hem till familjen för att hämta Paulette. Michel, som inte kan tänka sig att Paulette tvingas med polisen, säger till sin far att han ska berätta var korsen är om Paulette får stanna hos familjen. Hans far håller dock inte sitt löfte och Paulette hamnar i ett Röda Kors-läger.

Priser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Schneider, Steven Jay, red (2007). 1001 filmer du måste se innan du dör. Stockholm: Wahlström & Widstrand. sid. 272. ISBN 978-91-46-21330-7 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]