Gökboet (film)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gökboet
(One Flew Over the Cuckoo's Nest)
Gökboet
GenreDrama
RegissörMiloš Forman
ProducentSaul Zaentz
Michael Douglas
ManusLawrence Hauben
Bo Goldman
Baserad påGökboet av
Ken Kesey
SkådespelareJack Nicholson
Louise Fletcher
William Redfield
OriginalmusikJack Nitzsche
FotografHaskell Wexler
KlippningRichard Chew
Sheldon Kahn
Lynzee Klingman
ProduktionsbolagFantasy Films
N.V. Zvaluw
DistributionUnited Artists
PremiärUSA 19 november 1975 (USA)
Sverige 26 februari 1976 (Sverige)
Speltid133 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget003 000 000 USD
Intäkter108 981 275 USD
IMDb SFDb

Gökboet (originaltitel: One Flew Over the Cuckoo's Nest) är en amerikansk dramafilm från 1975 i regi av Miloš Forman, baserad på romanen Gökboet från 1962 av Ken Kesey.[1] I huvudrollerna ses Jack Nicholson, Louise Fletcher, William Redfield, Will Sampson och Brad Dourif.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson) tror att han kan komma ifrån det hårda arbetet i fängelset genom att spela galen. När han hamnar på ett mentalsjukhus försöker han liva upp stämningen genom att spela kort och basket med de andra patienterna. Sådana påhitt tycker inte Syster Ratched (Louise Fletcher) om och det hela utvecklas till ett katt-och-råttaspel mellan McMurphy och Syster Ratched där den ena ständigt försöker övervinna den andra.

Rollista[2][redigera | redigera wikitext]

Produktion och mottagande[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade svensk premiär 26 februari 1976 på biografen Cinema i Stockholm. Samma dag visades den även på Victoria i Stockholm och Royal i Göteborg.[3]

I Sverige gick filmen i över 10 år, det vill säga till vintern 1986/1987 på biograferna i Stockholm, vilket är ett svenskt rekord.

Ken Kesey, författaren av förlagan, tyckte så illa om manuskriptet till filmen att han vägrade se den. Han ville att Hövding Bromden skulle vara berättare, precis som i boken.[4]

Gökboet var den andra[a] filmen att vinna alla stora Oscarstatyetter; Bästa manliga huvudroll (Jack Nicholson), Bästa kvinnliga huvudroll (Louise Fletcher), Bästa regi, Bästa film och Bästa filmmanus.[1]

Fotografen Mary Ellen Mark var stillbildsfotograf på inspelningen. Hon gav 1979 ut en reportagebok, Ward 81, om Oregon State Hospital där filmen spelades in.

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Den första filmen att vinna alla dessa priser var Det hände en natt 1934 och det skulle dröja över 15 år efter Gökboets premiär innan När lammen tystnar blev den tredje (och hittills senaste filmen) att vinna i alla de fem stora kategorierna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]