The Revenant

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Revenant
The Revenant
Genre Drama
Thriller
Biografi
Western
Regissör Alejandro G. Iñárritu
Producent Steve Golin
Alejandro G. Iñárritu
David Kanter
Arnon Milchan
Mary Parent
Keith Redmon
James W. Skotchdopole
Manus Alejandro G. Iñárritu
Mark L. Smith
Baserad på The Revenant
av Michael Punke
Skådespelare Leonardo DiCaprio
Tom Hardy
Originalmusik Alva Noto
Ryûichi Sakamoto
Fotograf Emmanuel Lubezki
Klippning Stephen Mirrione
Produktionsbolag New Regency Pictures
Anonymous Content
Appian Way
Monarchy Enterprises S.a.r.l.
RatPac Entertainment
Distribution 20th Century Fox
Premiär
Speltid 156 minuter
Land USA USA
Språk Engelska
Budget $135 miljoner
Intäkter $526 265 943
IMDb SFDb

The Revenant är en amerikansk biografisk westernthriller från 2015 regisserad av Alejandro González Iñárritu. Filmen är baserad på romanen med samma namn av Michael Punke som bygger på nybyggaren Hugh Glass liv. I filmen medverkar Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter och Domhnall Gleeson.

Filmen hade premiär vid Grauman's Chinese Theatre i Los Angeles den 16 december 2015 och begränsad premiär i USA den 25 december 2015. I Sverige hade filmen biopremiär den 29 januari 2016.

Vid Oscarsgalan 2016 nominerades filmen till tolv stycken Oscars, inklusive för Bästa film. Filmen vann slutligen tre priser för Bästa regi till Iñárritu, Bästa manliga huvudroll till DiCaprio, och för Bästa foto.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen utspelar sig vintern 1823. Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) är en jägare och guide för en grupp nybyggare, ledd av Andrew Henry (Domhnall Gleeson), som är på en pälsjägarexpedition i den outforskade amerikanska vildmarken. De blir attackerade av Arikaraindianer och tvingas fly tillbaka till sin militärbas. När Glass dagen därpå är ensam ute på en ny expedition, blir han brutalt attackerad av en grizzlybjörn. Han lyckas döda björnen, men blir själv svårt skadad. På grund av svårigheter att transportera Glass till militärbasen blir han kvarlämnad med John Fitzgerald (Tom Hardy), den unge Jim Bridger (Will Poulter) och sin egen son Hawk (Forrest Goodluck), som är halvinföding, medan resten av gruppen återvänder till militärbasen. Fitzgerald dödar Hawk framför ögonen på den skadade och nästintill förlamade Glass, och lurar Jim att lämna honom att dö. Glass överlever och försöker att återvända i sämsta tänkbara skick i sämsta tänkbara klimat och samtidigt undvika indianerna. Men Glass tänker inte ge upp så lätt, utan är fast besluten att ta sig tillbaka levande och kräva hämnd på Fitzgerald för mordet på hans son.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

  Leonardo DiCaprio   –  Hugh Glass
  Tom Hardy   –  John Fitzgerald
  Domhnall Gleeson   –  Kapten Andrew Henry
  Will Poulter   –  Jim Bridger
  Forrest Goodluck   –  Hawk
  Duane Howard   –  Indianhövdingen Elk Dog
  Arthur Redcloud   –  Indianen Hikuc
  Melaw Nakehk'o   –  Powaqa
  Grace Dove   –  Hugh Glass' fru
  Lukas Haas   –  Jones
  Paul Anderson   –  Anderson
  Kristoffer Joner   –  Murphy
  Brendan Fletcher   –  Fryman
  Fabrice Adde   –  Toussaint

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

The Revenant möttes av positiva recensioner av kritiker, särskilt för Leonardo DiCaprios och Tom Hardys skådespeleri, Alejandro G. Iñárritus regi och Emmanuel Lubezkis filmfotografi. På Rotten Tomatoes har filmen ett medelbetyg på 82%, baserat på 300 recensioner, och ett genomsnittsbetyg på 7,9 av 10. På Metacritic har filmen genomsnittsbetyget 76 av 100, baserat på 50 recensioner.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Oscar Winners 2016: The Complete List”. The New York Times. http://www.nytimes.com/2016/02/29/movies/oscar-winners.html. Läst 29 februari 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]