Fruktans lön

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fruktans lön
(Le Salaire de la peur)
Genre Thriller
Äventyr
Action
Drama
Regissör Henri-Georges Clouzot
Producent Raymond Borderie
Henri-Georges Clouzot
Manus Georges Arnaud
Henri-Georges Clouzot
Jérôme Géronimi
Skådespelare Yves Montand
Charles Vanel
Peter van Eyck
Originalmusik Georges Auric
Produktionsbolag CICC
Premiär 1953
Speltid 131 minuter
Land Frankrike
Italien
Språk Franska
Engelska
Spanska
Tyska
Italienska
IMDb SFDb

Fruktans lön (Le salaire de la peur) är en fransk film från 1953, baserad på romanen med samma namn av Georges Arnaud (egentligen Henri Girard).

Handling[redigera | redigera wikitext]

I en sydamerikansk byhåla lever ett antal vagabonder och andra vinddrivna existenser i djupaste tristess. På ett närbeläget oljefält har ett borrtorn börjat brinna och enda sättet att släcka är med nitroglycerin. Oljebolaget efterlyser fyra män som skall köra två lastbilar fullastade med sprängämne över bergen. Fyra män, Mario, Jo, Bimba och Luigi, nappar på erbjudandet. Färden är totalt livsfarlig då bilarna saknar alla upptänkliga säkerhetsdetaljer. Längs vägen lurar allehanda faror i form av nedfallande stenblock, rangliga broar och översvämmade diken. Bimba och Luigi sprängs i luften då de kör ner i ett hål i vägen. Jo måste gå ur bilen för att visa Mario vägen genom ett oljeöversvämmat dike. Han fastnar i en trädklyka. Mario, som kör lastbilen tätt efter sin kamrat, kan inte bromsa utan han kör över Jos ben. Mario lastar in Jo i bilen, men han dör strax därpå av sina skador. Mario blir den ende som kan leverera lasten. På vägen hem kör den utmattade Mario av vägen och dör.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Vinnare av festivalens stora pris (föregångaren till Guldpalmen) vid Filmfestivalen i Cannes 1953. Vann också Guldbjörnen vid Berlins internationella filmfestival 1953 och British Academy of Film and Television Arts Award (BAFTA) för bästa film 1955.

Tagline[redigera | redigera wikitext]

  • Cash On Death

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Remake[redigera | redigera wikitext]

1977 gjordes en amerikansk remake "Sorcerer" (Fruktans lön), regisserad av William Friedkin.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]