Toy Story

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Toy Story
Toy Story
Genre Komedi, Fantasy, Animation
Regissör John Lasseter
Producent Bonnie Arnold
Ed Catmull
Ralph Guggenheim
Manus John Lasseter
Peter Docter
Andrew Stanton
Joe Ranft
Joss Whedon
Skådespelare Tom Hanks
Tim Allen
Don Rickles
Originalmusik Randy Newman
Produktionsbolag Pixar Animation Studios
Walt Disney Pictures
Premiär 22 november 1995 (USA)
8 mars 1996 (Sverige)
Speltid 81 minuter
Land USA
Språk Engelska
Budget $30 miljoner
Intäkter $361 958 736
Uppföljare Toy Story 2
IMDb
För TV-spelet, se Toy Story (datorspel).

Toy Story är en amerikansk animerad film från 1995 regisserad av John Lasseter. Den är gjord av filmbolaget Pixar och är filmhistoriens första helt 3D-animerade långfilm. Filmen har två uppföljare, Toy Story 2 och Toy Story 3. En fjärde uppföljare är planerad att släppas 2017.

Handling[redigera | redigera wikitext]

När ingen ser på lever leksakerna ett hemligt liv, och cowboyleksaken Woody (Tom Hanks) är sedan länge barnet Andys favoritleksak. En dag får Andy Buzz Lightyear (Tim Allen) i födelsedagspresent, en leksak som är övertygad om att han är en tvättäkta rymdjägare. Andy har plötsligt fått en ny favoritleksak och Woody kan inte acceptera sin nya plats som näst bäst. Under ett bråk råkar Woody av misstag putta ut Buzz genom fönstret. De andra leksakerna ser Woody som en mördare och han blir tvungen att rädda Buzz och ta med honom upp till rummet igen. Vägen hem blir dock betydligt mer komplicerad än vad både Woody och Buzz räknat med, då de hamnar hos det elaka grannbarnet Sid, som har förkärlek till att tortera leksaker och planer på att skicka upp Buzz i skyn med en fyrverkeripjäs.

Tillkomst[redigera | redigera wikitext]

Filmen är regisserad av John Lasseter som även skrev filmens manus tillsammans med Peter Docter, Andrew Stanton, och Joe Ranft. Sången You've Got a Friend In Me (Jag är din bäste vän i svensk version) med Randy Newman blev en hit och man får höra den i alla tre Toy Story-filmerna.

Originalröster[redigera | redigera wikitext]

Svenska röster[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]