Fatimeh Pahlavi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fatimeh Pahlavi

Fatimeh Pahlavi, född 30 oktober 1928 i Teheran, död 2 juni 1987 i London, var en iransk prinsessa. Hon var dotter till shah Reza Pahlavi och Esmat Dowlatshahi och halvsyster till shah Mohammad Reza Pahlavi.[1]

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Fatimeh Pahlavi var dotter till faderns sista och fjärde hustru, och hade tre helbröder. Hon växte upp i Teheran och utbildades i Anoushiravan Dadgar flickskola. Hennes far avsattes och lämnade landet 1941, men hon stannade kvar.

Hon gifte sig 1950 med Vincent Lee Hillyer; en gång i Italien, och därefter en andra gång på iranska ambassaden i Paris. Äktenskapet möttes med ogillande i Iran och var inte fullt accepterat av hennes bror shahen, trots att maken konverterade till islam. Hon skilde sig 1959, och gifte samma år om sig med Mohammad Amir Khatami, överbefälhavaren för det iranska flygvapnet.

Under sin brors regeringstid hade Fatimeh Pahlavi ansvaret för en del frågor inom den högre utbildningen. Hon ägde en bowlingklubb och andelar i firmor inblandade i byggnadsprojekt, olja och ingenjörskonst. Hon tjänade en förmögenhet på 500 miljoner på kommissioner som hennes andre make tog ut från militärens projekt.

Hon lämnade landet före iranska revolutionen 1979 och bosatte sig i London.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ali Akbar Dareini (1 January 1999). The Rise and Fall of the Pahlavi Dynasty: Memoirs of Former General Hussein Fardust.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.