Fazlollah Zahedi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fazlollah Zahedi (persiska: فضل الله زاهدی), född 1897 i Hamadan, Iran, död 2 september 1963 i Genève, Schweiz, var en iransk general och statsman. Zahedi är mest omtalad för sin roll i Operation Ajax där Irans folkvalde premiärminister Mohammad Mosaddeq avsattes genom en statskupp.

Biografi och politisk karriär[redigera | redigera wikitext]

Familjen Zahedi (sonen Ardeshir till höger)

Fazlollah Zahedi föddes i staden Hamadan i västra Iran år 1897. Han var son till Abol Hasan Zahedi, en förmögen jordägare. Zahedi fick sin tidiga utbildning i Irans kossackbrigad som utbildades av ryssar. En av hans lärare från denna tid var Reza Khan som 1925 blev shah av Iran med namnet Reza Shah Pahlavi.[1]

Under Reza Shahs styre utnämndes Zahedi år 1926 till militärguvernör i provinsen Khuzestan och 1932 till Chef för Irans Rikspolisstyrelse. Han utnämndes även till chef för det senare myndigheten av Mohammad Reza Shah år 1949.

Efter sin pensionering blev han senator och utnämndes till inrikesminister 1951 i Hosein Alas regering, en post som han behöll under Mohammad Mosaddeq. Han stödde hängivet nationaliseringen av Irans oljeindustri som ägdes av British Petroleum.[2] Han motsatte sig emellertid Mosaddeqs tolerans gentemot det förbjudna kommunistpartiet Tudeh. Zahedi avskedades av Mosaddeq 1951 efter att armén slagit ned på Moskvatrogna anhängare av partiet som demonstrerade för en nationalisering.[3] Efter att Iran kastats in i en ekonomisk kris på grund av Mosaddeqs nationalisering av oljan beslöt USA och England att genomföra en statskupp mot Mosaddeqs regering som är berömd under namnet Operation Ajax. Zahedi hade en central roll i dessa politiska händelser och hans hängivna stöd till shahen var avgörande för kuppens framgång.[4]

Efter kuppen utnämndes Zahedi till premiärminister.

Zahedi var gift med prinsessan Khadije Pirnia, dotter till Hosein Pirnia och barnbarn till Mozaffar al-din Shah. Paret fick två barn, sonen Ardeshir och dottern Homa. Ardeshir blev framgångsrik diplomat och Homa var tjänsteman vid Hamadans provinsadministration.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kinzer, Stephen, All the Shah's Men: An American Coup and the Roots of Middle East Terror, 2003, s.142.
  2. ^ Kinzer, Stephen, All the Shah's Men: An American Coup and the Roots of Middle East Terror, 2003, s.195-196.
  3. ^ Kinzer, Stephen, All the Shah's Men: An American Coup and the Roots of Middle East Terror, 2003, p.102.
  4. ^ Kinzer, Stephen, All the Shah's Men: An American Coup and the Roots of Middle East Terror, 2003.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]