Ashraf Pahlavi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Prinsessan Ashraf
Young Ashraf Pahlavi.jpg
Ashraf Pahlavi som ung.
PersonnamnAshraf Pahlavi
ÄttPahlavi
Född26 oktober 1919
Teheran
Död7 januari 2016 (96 år)
Monte Carlo, Monaco
Ashraf Pahlavi och hennes tvillingbror Mohammad Reza Pahlavi, den sista shahen av Iran.

Ashraf Pahlavi, född 26 oktober 1919 i Teheran, död 7 januari 2016 i Monte Carlo i Monaco,[1] var en iransk prinsessa, dotter till Reza Shah Pahlavi och Tadj ol-Molouk samt tvilling till Mohammad Reza shah Pahlavi. Hon var politiskt engagerad under sin brors regeringstid och är känd för sin medverkan i Operation Ajax 1953.

Ashraf Pahlavi blev, tillsammans med sin mor och syster, de första offentliga förebilderna för avskaffandet av slöjan i Iran, då de år 1934 visade sig offentligt utan den. 1941 blev hennes bror monark. Hon hade ett nära och förtroendefullt förhållande till sin bror shahen, och ansågs vara den enda som kunde utöva inflytande över honom. När shahen år 1953 initialt tvekade att ge sitt godkännande till Operation Ajax, övertalades hon av CIA till att i sin tur övertala sin bror att gå med på den. Ashraf Pahlavi hade till skillnad från sin syster Shams en tydlig offentlig profil och engagerade sig politiskt i särskilt kvinnors rättigheter. Hon var Irans delegat till FN:s kommission för mänskliga rättigheter 1967, och Internationella kvinnoåret 1975. Hon utsattes 1976 för ett attentatsförsök. Ashraf Pahlavi levde tidvis i Frankrike och USA, och tillbringade mycket av sin tid i Monte Carlo, och levde permanent i exil efter den iranska revolutionen 1979. Hon engagerade sig aktivt för sin brors räkning efter revolutionen. Pahlavi anklagades efter revolutionen för ekonomiska oegentligheter i sin egenskap av företrädare för ett flertal organisationer och föreningar. Hon har anklagats för att ha varit inblandad i bland annat narkotikahandel och kontakter med kriminella. Dessa anklagelser har förnekats och aldrig blivit bevisade. Hon har pulicerat sina memoarer.

Hon var gift tre gånger och fick tre barn, varav ett i sitt första äktenskap och två i det andra (och inget i det tredje).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Ashraf Pahlavi, Twin Sister of Iran’s Last Shah, Dies at 96". New York Times.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]