Fimpen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fimpen
GenreDrama
RegissörBo Widerberg
ProducentBo Widerberg
ManusBo Widerberg
SkådespelareJohan Bergman, Monica Zetterlund, Magnus Härenstam
Premiär1974
Speltid89 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Fimpen är en svensk dramafilm från 1974, regisserad av Bo Widerberg.

6-årige Johan, "Fimpen", är en så stor bollbegåvning att han får börja spela med Hammarby IF och landslaget. I filmen är även den svenska förbundskapten Georg Ericsson med tillsammans med några av landslagsspelarna. Andra som medverkar är Monica Zetterlund, Magnus Härenstam och Ernst-Hugo Järegård.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Fotbollsspelaren Mackan (Härenstam) är Hammarby IF:s bästa fotbollsspelare. På väg hem träffar han några småkillar som spelar fotboll. En liten kille lyckas finta bort honom, och efter det tappar han helt formen, platsar inte ens i damlaget som hans tränare (Järegård) säger, och får lämna laget. Men han tipsar tränaren om en liten kille, Johan, som spelar fotboll på en bakgård i Gröndal. Johan, kallad Fimpen får börja spela i Hammarby och med hjälp av honom vinner Hammarby en viktig match mot Åtvidabergs FF. Landslagskaptenen Åby Ericsson ringer upp och övertalar honom att spela med landslaget i en viktig match på Råsundastadion mot Ungern. Det blir en tuff match, ungrarna gör bland annat mål när Fimpen måste få hjälp från Ralf Edström att knyta skorna. Fimpen får följa med till Wien och spela mot Österrike. Vid sängdags varje kväll får de andra spelarna läsa Sagan om de 14 björnarna för Fimpen utan att han somnar. Nästa resa går till Portugal, det blir samma godnattsaga även där; Ronnie Hellström somnar i Fimpens säng medan han själv lägger patiens. Spelarna klagar hos Åby Ericsson, men denne vill inte köpa någon ny sagobok, det är en kostnadssak.

Hemma igen missar Fimpen allt mer av skolan; när de andra går hem så hittar hans lärare honom sovande i skolbänken. Fimpen inser själv till slut att han måste lära sig läsa och skriva för att kunna skriva autografer. I en intervju med Bo Holmström talar han om att han lämnar landslaget och satsar på skolan istället. Åby Ericsson beklagar det hela och tycker att det inte är någon mening för laget att åka till den viktiga matchen i Moskva utan Fimpen. Till slut följer han med laget ändå, och en lycklig Åby Ericsson låter Fimpen och de andra spelarna åka karusell. I matchen gör Fimpen alla målen och en överlycklig Åby bär honom på sina axlar. I den sista scenen får vi möta Mackan igen, han är tillbaka i sitt lag, och Fimpen får sitta på Råsundas läktare som åskådare.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]