Hoppa till innehållet

Ådalen 31 (film)

Från Wikipedia
Ådalen 31
Genredramafilm[1]
RegissörBo Widerberg[1][2]
ManusförfattareBo Widerberg
I större rollerPeter Schildt
Anita Björk
Kerstin Tidelius
Roland Hedlund
Olof Bergström
Jonas Bergström
Pierre Lindstedt
FotografJörgen Persson
KlippareBo Widerberg
Teknisk information
ProduktionsbolagSF Studios
DistributionSF Studios
Netflix
Premiär
1 maj 1969(Sverige)[3]
7 augusti 1969(Danmark)
Speltid120 minuter
LandSverige
Språksvenska
Mer information
IMDb SFDb Elonet

Redigera Wikidata

Ådalen 31 är en svensk dramafilm från 1969, skriven och regisserad av Bo Widerberg, med bland andra Peter Schildt, Kerstin Tidelius och Roland Hedlund i rollerna. Filmen skildrar Ådalshändelserna, som inträffade i Ådalen i maj 1931.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Exteriörscenerna är inspelade i Hallstanäs och Bollstabruk där nästan en intakt bevarad bruksmiljö fanns; Lunde kunde inte användas eftersom miljön var totalt förändrad. I demonstrationståget och statistroller medverkade hundratals veteraner från 1931 som upplevt dramat.

Widerberg avtalade med Pia Degermark för rollen som den unga disponentdottern Anna, men vid den tidpunkten var hon kontrakterad av Paramount, som kom med en begäran om att få tillgång till ett utskrivet manuskript före ett godkännande av hennes medverkan. Widerberg som arbetade med lösa scenskisser och improvisation kunde inte visa upp något manus, och rollen som Anna kom i stället att ges till en 17-årig skolflicka från Stockholm utan tidigare filmerfarenhet, Marie De Geer.

Filmen premiärvisades på biograf Spegeln i Stockholm den 1 maj 1969.[4] Den har sedan dess visats flera gånger i Sveriges Television och är utgiven på DVD.[4][5]

Priser och nomineringar[redigera | redigera wikitext]

Filmen belönades med två Guldbaggar 1969, en vardera till Bo Widerberg och skådespelaren Roland Hedlund.[6] Den vann en Bodil för bästa europeiska film 1969, och på filmfestivalen i Cannes vann den samma år Juryns stora pris.[6] Vidare nominerades filmen 1970 både till en Golden Globe och Oscar i kategorin bästa utländska film 1969.[7] Båda priserna gick emellertid till den fransk-algeriska Z – han lever i regi av Costa-Gavras.[8][9]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]