Fjällig munia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fjällig munia
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Muskotfink  foto av J.M.Garg
Muskotfink
foto av J.M.Garg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Astrilder
Estrildidae
Släkte Lonchura
Art Fjällig munia
L. punctulata
Vetenskapligt namn
§ Lonchura punctulata
Auktor (Carl von Linné, 1758)
Utbredning
Areale Lonchura punctulata.jpg
Synonymer
Muskotfink
Hitta fler artiklar om fåglar med

Fjällig munia eller muskotfink (Lonchura punctulata) är en tätting som återfinns i Indien, Sri Lanka, södra Kina och på öarna Java, Bali och Sumatra

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Muskotfinken kan bli ungefär 12 centimeter lång. Både honor och hanar ser likadana ut så det är mycket svårt att skilja könen åt. Huvudet och strupen har en rödbrun färg. Halsens sidor och översidan är rödaktigt chokladbruna, rygg och vingtäckare har vita streck. På bröstet har finken bruna tvärband och vita fläckar som bildar en fjälliknade teckning. Muskotfinken har 12 underarter så färgen på fågeln variera, men den håller sig till den bruna eller rödbruna skalan.

Biotop[redigera | redigera wikitext]

Man hittar muskotfinken i gräs- och örtrika områden, trädgårdar, risfält och i utkanten av byar. Finken äter i huvudsak gräsfrön som de samlar upp ifrån marken och de äter också om höstarna ris, som de plockar ifrån risvipporna. Muskotfinken är mycket sociala fåglar och de bildar små flockar och det händer också att det ingår andra Lonchura-arter i dem.

Lonch punctu 071129 1989 tdp.jpg

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Finkarna bygger ofta sina bon i kolonier i buskar eller i träd. Bona brukar byggas av gräs, halm eller bambublad. Boet byggs som ett runt klot som har en sidoingång. Muskotfinken lägger mellan 5 och 7 vita ägg som honan ruvar i ungefär 12 dagar. När ungarna kläckts matas de med halvmogna gräsfrön av sina föräldrar.

Lonchura punctulata

Som burfågel[redigera | redigera wikitext]

Muskotfinken är en bra fågel som en nybörjare kan ha och man kan både ha den som bur- och voljärfågel. Den anses vara robust, fredlig och ganska anspråkslös. Men den kan vara mycket svår att få att häcka om man håller den som burfågel.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Sebrafinkar och andra praktfinkar – Crista Koepff – ICA bokförlag – 1985 – ISBN 91-534-0926-4
  • Stora burfågelboken i färg – Uno Plazikowski – AWE GEBERS – Färgserien – 1970 – ISBN 91-20-04548-4
  1. ^ BirdLife International 2012 Lonchura punctulata Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.