Flodsångare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Flodsångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Status i Sverige: Nära hotad[2]
Flodsangare.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljGräsfåglar se text
Locustellidae
SläkteLocustella
ArtFlodsångare
L. fluviatilis
Vetenskapligt namn
§ Locustella fluviatilis
AuktorWolf, 1810
Hitta fler artiklar om fåglar med

Flodsångare (Locustella fluviatilis) är en fågel i familjen gräsfåglar inom ordningen tättingar.[3] Gräsfåglarna ingick tidigare i den idag uppdelade familjen sångare.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Den adulta flodsångaren är cirka 13,5 till 15 centimeter lång och har ostreckad gråbrun rygg och vitaktigt grå undersida. Undersidan av stjärten är mörkare och har vita fjäderspetsar, som ger ett kontrasterande mönster. Könen är lika, som hos de flesta sångare, men juvenilerna är gulare på undersidan.

Sången är ett monotont mekaniskt insektliknande skyttlande, som ofta framförs i skymningen. Den liknar gräshoppsångarens, men har mer drag av symaskin och kan pågå under lång tid.

Utbredning och systematik[redigera | redigera wikitext]

Flodsångaren häckar i östra och centrala Europa och i västra Asien. Den är en flyttfågel och övervintrar i Afrika. Flodsångaren är en sällsynt gäst i västra Europa. Den är monotypisk, det vill säga den delas inte in i underarter.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige syns den främst i de södra och mellersta delarna av landet. Den invandrade under 1900-talet och har sedan återkommit regelbundet, men i lågt antal. Häckningar i Sverige har kunnat konstateras cirka 15 gånger från 1980-talets slut till 1999.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Flodsångaren påträffas i tät växtlighet nära vatten i träsk eller nära en flod. Flodsångaren lägger 5-7 ägg i ett bo i en grästuva eller på marken, ofta under en buske. Äggen ruvas i knappt två veckor och ungarna matas sedan av båda föräldrarna. Den är skygg och mycket svår att få syn på, utom ibland när den sjunger. Den kryper genom gräs och låg växtlighet. Liksom de flesta sångare äter den insekter, men även spindlar, fästingar, tusenfotingar och små mollusker.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Flodsångaren har ett mycket stort globalt utbredningsområde och en mycket stor population. Därför bedöms den inte som hotad och kategoriseras av IUCN som livskraftig (LC).[1] I Europa tros beståndet bestå av 2,3-5,4 miljoner häckande par, vilket motsvarar 4,6-10,7 vuxna individer. Europa antas utgöra 80% av flodsångarens utbredningsområde. Därmed kan världspopulationen mycket preliminärt uppskattas till 5,8-13,4 miljoner vuxna individer.

Status och hot i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Flodsångaren är rödlistad i Sverige, tidigare kategoriserades den som sårbar (VU) men i 2015 års rödlista kategoriseras den som nära hotad (NT).[2]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, River Warbler.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Locustella fluviatilis Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ [a b] Artdatabankens rödlista 2015 PDF
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]