Hoppa till innehållet

Fångarna på fortet

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Fortet)
Fångarna på fortet
Fort Boyard.jpeg
Fort Boyard, fortet som används i programmet.
OriginaltitelFort Boyard
GenreUnderhållningsprogram
Skapad avJacques Antoine
ProgramledareErik Blix (1990)
Anne Barlind (1990)
Gunde Svan (1992-1998, 2010-)
Agneta Sjödin (1992-1994, 1998, 2010-2015, 2017-)
Kayo Shekoni (1995-1997)
Gry Forssell (2000)
Henrik Johnsson (2000)
Håkan Södergren (2000)
Linda Nyberg (2000)
Hans Fahlén (2003, 2005)
Kristin Kaspersen (2003, 2005)
Marie Serneholt (2015-2016)
MedverkandeMartin Myrberg
Stig Ossian Ericson
Felix Herngren
Rolf Skoglund
Lasse Brandeby
Peter Magnusson
Börje Ahlstedt
Rikard Wolff
Suzanne Reuter
Peter Stormare
BerättarröstBengt Magnusson
Magnus Gustafsson
Antal avsnitt198 (Lista)
Längd (per avsnitt)55–95 minuter
Antal säsonger22
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagNuvarande:
Jarowskij
(1992–1998, 2010–2014)
Tidigare:
MTV Produktion
(1999-2000)
Aldal Vision med TV house
(1990)
Exekutiv producentJonathan Nordin
ProducentLotta Stemme
InspelningsplatsFrankrike Fort Boyard,
Frankrike
Sändning
OriginalkanalTV4
(1990–1998, 2003–2005, 2010–)
TV3 (2000)
Bildformat16:9, HDTV
576i (SDTV, 4:3)
(1990, 1992–1998, 2000)
576i (SDTV, 16:9)
(2003, 2005, 2010–2011)
Ljudformat2.0
Officiell webbplats
IMDb

Fångarna på fortet (2003 och 2005 under namnet Fortet) är en svensk version av den franska TV-programserien Fort Boyard, som utspelar sig på Fort Boyard utanför Frankrikes sydvästkust. Den första säsongen sändes i TV4 1990, och därefter har nya säsonger visats varje år mellan 1992 och 1998, samt 2000, 2003, 2005, 2010–2017, 2019–2020 och 2022–2023.[1][2][3] Samtliga säsonger, utom de två som sändes år 2000 av TV3, har producerats av och sänts i TV4. Det fanns även planer för inspelningar under 2020 och 2021, men på grund av coronaviruspandemin fick dessa ställas in.[4]

Programmet går ut på att två lag (tidigare ett lag) tävlar om att komma in i fortets skattkammare och hämta så många guldmynt som möjligt inom en viss tid. För att kunna komma in i skattkammaren måste lagen samla in nycklar. Dessa får man genom att klara av utmaningar i fortets olika celler eller genom dueller och gåtor. Därefter måste lagen samla in ledtrådar som bildar ett lösenord för att till slut få möjligheten att samla så många guldmynt som möjligt. Ofta skänks vinstpengarna till välgörande ändamål.

Programmets upplägg

[redigera | redigera wikitext]

Varje sändning av Fångarna på fortet är uppdelad i nyckeljakten, äventyren och skattkammaren.

Nyckeljakten

[redigera | redigera wikitext]

I den första delen samlar laget eller lagen in nycklar som de kan vinna genom att klara olika utmaningar i form av celler, dueller och gåtor. Om en deltagare lyckas vinna utmaningen belönas laget med en nyckel som sedan kan användas för att komma åt fortets skattkammare. Om deltagarna misslyckas med en utmaning går nyckeln förlorad. Varje utmaning sker på tid och om en eller flera deltagare som befinner sig i en cell inte hinner ur cellen i tid hamnar denne i fortets fängelse. Där får hen antingen sitta kvar under resten av programmet och/eller ges möjlighet att räddas av sitt lag. Vissa utmaningar är konstruerade på ett vis där man måste lyckas med uppgiften för att kunna komma ut ur cellen.

Under nyckeljakten ges deltagarna möjlighet att vid minst ett tillfälle svara på gåtor hos en gåtställare i fortets torn (eller på annan plats på fortet). I de säsonger där två lag tävlar mot varandra är det vanligen förekommande att gåtorna genomförs som dueller. I vissa säsonger på 1990-talet åkte deltagare i fängelse om de svarade fel på gåtan men kunde räddas av en kamrat som svarade rätt på nästa gåta. En del av säsongerna hade istället ett moment där deltagarna fick simma efter en nyckel vid förlorad gåta.

Äventyren och skattkammaren

[redigera | redigera wikitext]

När nycklarna är insamlade ska lagen lista ut det lösenord som frigör skatten. För att klura ut det behöver de även klara av ett antal utmaningar som ger ledtrådar till lösenordet i de så kallade äventyren. Även dessa utmaningar genomförs på tid men till skillnad från nyckeljakten åker ingen deltagare i fängelse om man inte hinner ut i tid.

Ledtrådarna är ord som antingen har något med lösenordet att göra eller ord som passar in före eller efter lösenordet. Om lösenordet t.ex. är "vete" skulle en ledtråd kunna vara "mjöl". Om laget/lagen kommer på rätt lösenord och har rätt antal nycklar kan de komma åt skatten och tävlar då om att få tag på så mycket pengar som möjligt. Det är vanligt förekommande att de insamlade summorna efterskänks till fortet eller till välgörande ändamål.

Programmets regler

[redigera | redigera wikitext]

Genom säsongerna har det förekommit olika upplägg som varit återkommande eller tillfälliga.

 • Om en deltagare inte hinner ut ur en cell i tid så blir personen instängd i cellen och hamnar i fängelse. Detta gäller enbart under nyckeljakten, i äventyren kan deltagare inte hamna i fängelset.
 • I säsong 4–6 hamnade man i fängelse om man svarade fel på en gåta. Om en lagkamrat svarade rätt på nästföljande gåta blev alla medlemmar i fängelset fria igen. I säsong 1–2 och 7–9 fanns denna regel inte med, utan då kunde deltagare istället en gång simma efter nyckeln (som gåtställaren släppte i vattnet). Sedan duellupplägget tillkom i säsong 10 har regeln inte använts och deltagare har heller inte kunnat simma efter nycklar, i alla fall inte på det sättet.
 • I duellupplägget samt i första säsongen kunde lagen välja att offra en nyckel (till fortet/andra laget) för att få en instängd deltagare fri. Om offrandet inte görs åkte deltagaren i fängelset. I säsong 14 justerades regeln till att laget fick offra två nycklar för att få deltagaren fri: en nyckel till motståndarlaget och att de samtidigt själva förlorade en nyckel. I den femtonde säsongen ändrades regeln igen så att laget nu måste ha minst en nyckel för att fria en person i laget som åkt i fängelse. Om laget väljer att offra nyckeln till fortet blir lagmedlemmen fri igen.
 • Några säsonger har haft upplägget att deltagare har kunnat försöka såga sig ut ur fängelset med hjälp av filar i cellen. I den sjunde säsongen fick fängelsedeltagarna en chans hos råttmannen där man fick välja mellan två råttor och sedan gissa i vilket hål råttan skulle gå in i på ett bräde. Gissade man rätt fick man komma ut ur fängelset, annars fick man fortsätta fila. Även i senare säsonger, då efter att duellupplägget tillkom, har deltagare haft möjligheten att ibland försöka ta sig ut ur fängelset själva.
 • I vissa säsonger kunde lagen vinna tid i skattkammaren genom att genomföra olika grenar i Fader Fouras "innersta rum".
 • När Fader Fouras ställde sina gåtor i säsong 2–7 kunde deltagare välja att stoppa ned en korpfjäder (senare ett tigermorrhår) i gåtboken och välja vilken gåta Fader Fouras skulle ställa. Om en deltagare inte gjorde detta valde Fader Fouras själv ut gåtan. I vissa säsonger öppnade dock aldrig Fader Fouras gåtboken, utan hade en färdig gåta att ställa. Så har det även varit hos senare gåtställare.

Förändringar i upplägget

[redigera | redigera wikitext]

I samtliga säsonger som TV4 producerade under 1990-talet tillämpades alltid att bara ett lag fick tävla i varje program. Även TV3 använde detta upplägg under sina två säsonger år 2000. När TV4 sedan tog upp programmet igen under början av 2000-talet och under 2010-talet är det istället ett duellupplägg som används, vilket i korthet innebär att i varje program tävlar två lag mot varandra. Det gör även att rollerna som programledare respektive lagcoach, som användes under 90-talet, har omvandlats till att rollerna nu är lagcoacher för varsitt lag. Antalet medverkande i varje lag har genom åren minskats för varje säsong från ursprungliga sex personer (1990) till dagens tre per lag (sedan 2014).

Något som också har förändrats är hur många nycklar lagen ska samla in. I den första versionen kunde det vara som mest 18 nycklar, därefter minskades antalet till sju stycken. I senare säsonger har det varit fem eller sju nycklar som gällt, och ibland har lagen getts möjlighet att samla ihop nycklar man inte fick ihop under nyckeljakten genom att veva upp dessa utanför skattkammaren.

När det gäller äventyren och skattkammaren har det sedan duelluppläggets införande varit olika regler för vem eller vilka som får tävla i skattkammaren. I vissa säsonger har laget som vunnit nyckeljakten fått första chansen att nå skatten medan i andra säsonger har bägge lagen genomfört skattkammaren. I vissa säsonger på 1990-talet fick deltagarna ta sig genom en vattenlabyrint för att nå skattkammaren.

Även speltiden har varierat från säsong till säsong, men under säsong 2–7 var speltiden 60 minuter, dock inte inräknat med skattkammaren. Sedan säsong 10 spelar man inte under någon särskilt tid, men då TV-programmen är cirka 60 minuter (ej inräknad reklamtid) är det troligt att speltiden är fortsatt cirka 60 minuter. I säsong 15 och 16 pågår nyckeljakten i 30 minuter, men det finns ingen längd för varken äventyren eller skattkammaren.

Fängelset har både varit inom- och utomhus. I vissa säsonger har det varit på taket, medan i de flesta säsonger har det varit små burar bredvid "gonggongen". Sedan den femtonde säsongen är fängelset i princip borttaget, då deltagare istället har valt att offra en nyckel för att få sin lagkamrat fri.

En produktionsteknisk förändring har också varit att fortets celler och äventyr har fått personliga utsmyckningar. Fram till 2010 hade varje cell bara en grå dörr och från och med 2011 har det franska produktionsbolaget, vilka äger rättigheterna till originalversionen av Fort Boyard, byggt om celler och äventyr så att man tydligt kan se vilken uppgift som väntar. Vilka celler och äventyr, för den delen även dueller, som används under en säsong kan variera då det är produktionsbolaget som avgör vilka celler, äventyr och dueller som ska byggas upp. Det förekommer att uppdrag tas bort/byts ut eller flyttas på till kommande säsong.

Övriga detaljer

[redigera | redigera wikitext]

Under säsong 2–7 brukade Fader Fouras vara ute och vandra på fortet och ställa gåtor till sig själv, men så fort laget kom förbi honom fick han av okänd anledning gömma sig. Ibland träffade han även på Gunde och pratade med honom till dess laget kom till Gunde. I slutet av vissa program brukade Fader Fouras komma till Gunde och ställa en gåta till honom, som Gunde oftast aldrig kunde svaret på. I samband med gåtan brukade Gunde fixa till saker som deltagarna "förstört" eller själv pröva på olika celler och äventyr. När Svan och Sjödin återkom till fortet år 2010 började de bägge pröva på celler och äventyr efter programmens slut. Detta upphörde dock till den fjortonde säsongen.

Nedan presenteras de säsonger som har producerats i Sverige inklusive sändningsdatum, programledare, tävlingsformat och tittarsiffror. Notera att personer i kursiv stil var säsongernas lagcoacher. Sedan 2003 fungerar bägge rollerna som programledare och lagcoacher i den svenska versionen.[5]

I några av de svenska säsongerna har man haft en säsongsfinal där ett eller flera lag har fått återkomma till fortet och tävla på nytt. Detta har antingen skett för ett lag eller två lag som möter varandra i duellupplägg. I de flesta säsonger har ingen säsongsfinal hållits (eller uteblivit) varför man istället oftast har rankat lagen efter varje program utifrån hur många guldmynt de samlade ihop i skattkammaren. I vissa säsonger har det dock heller inte gjorts någon rankinglista över detta heller.

Nr Sändningsdatum Veckodag Avsnitt TV-kanal Programledare och lagcoach Tävlingsformat Inspelning Tittarsiffror[6]
(Genomsnitt)
1 29 september
24 november 1990
lördagar 9 TV4 Erik Blix och Anne Barlind Ett lag
(6 spelare)
1990 Ingen
uppgift
[a]
2 10 oktober
19 december 1992
11 Gunde Svan och Agneta Sjödin Ett lag
(5 spelare)
1992
3 10 september 1993
18 februari 1994
fredagar 15 (10+5) 1993 1 955 000[b]
4 27 januari
14 april 1995
12 Gunde Svan och Kayo Shekoni 1994 2 034 000
5 26 januari
12 april 1996
11 1995 2 557 000
6 17 januari
4 april 1997
11 1996 2 152 000
7 16 januari
20 mars 1998
10 Gunde Svan och Agneta Sjödin 1997 2 034 000
8 5 januari
15 april 2000
lördagar 11 TV3 Gry Forssell och Henrik Johnsson 1999 514 000
9 3 oktober
26 december 2000
tisdagar 12 Håkan Södergren och Linda Nyberg 2000 392 000
10 5 september
21 november 2003
fredagar 12 TV4 Hans Fahlén och Kristin Kaspersen Två lag i
duellformat
(4 spelare per lag)
2003 1 329 000
11 4 februari
22 april 2005
12 2004 641 000
12 23 augusti 2010
29 januari 2011
mån–ons[c] 12 (6+6) Gunde Svan och Agneta Sjödin 2010 1 365 000
lördagar
13 23 augusti
22 oktober 2011
tis–tors[d],
lördagar
12 (3+9) 2011 950 000
14 24 augusti 2012
20 april 2013
fredagar 12 (6+6) 2012 945 000
lördagar
15 23 augusti 2013
21 februari 2014
fredagar 12 (4+8) Två lag i
duellformat
(3 spelare per lag)
2013 859 000
16 30 augusti 2014
20 februari 2015
lördagar 12 (6+6) 2014 843 000
fredagar
17 21 augusti 2015
4 mars 2016
12 (4+8) Gunde Svan och Marie Serneholt 2015 814 000
18 26 augusti 2016
3 mars 2017
12[e] (4+8) Gunde Svan och Agneta Sjödin 2016 668 000
19 18 augusti
3 november 2017
12[f] (5+7) 2017 i.u.
20 16 augusti
13 september 2019
12 2019 i.u.
21[g] 19 augusti
16 september 2022[3][7][8]
12[g]
(5+4+3)
2022 i.u.
728 januari 2023[9] lördagar i.u.
2, 9 och 16 juni 2023[10] fredagar i.u.
22[11][12] 122 september 2023[13] 4 2023[11][12] i.u.
16 mars4 maj[14] lördagar 8 i.u.
 1. ^ Tittarsiffror för åren 1990–93 finns inte registrerade på Mediamätning i Skandinavien, som idag sköter mätningen av tittarsiffror.
 2. ^ Då tittarsiffror inte mättes 1993 så är genomsnittet endast baserad på den tredje säsongens andra säsongshalva.
 3. ^ I den tolfte säsongens första säsongshalva sändes avsnitten tre dagar i rad under två veckor mellan 23 augusti till 1 september 2010.
 4. ^ Den trettonde säsongen hade en förturné med tre avsnitt som sändes på samma vecka mellan 23 och 25 augusti 2011.
 5. ^ Utöver de ordinarie tolv avsnitten i den artonde säsongen släpptes även ett exklusivt avsnitt på TV4 Play.
 6. ^ De första fem avsnitten sändes på TV4 medan de resterande sju avsnitten släpptes exklusivt på TV4 Play samt C More.
 7. ^ [a b] Den 21:a säsongen delades upp vid tre olika sändningstillfällen som sändes i augusti och september 2022 samt januari och juni 2023.

Produktionspersonal

[redigera | redigera wikitext]

Programmen spelas in med både svensk och fransk personal. Ofta leds själva inspelningen av svenskarna medan fransmännen sköter det tekniska med inspelningarna.

 • Rolf Sohlman, (säsong 4, 7)[15][16]
 • Martin Söder, (säsong 5)[17]
 • Andreas Tschig, (säsong 10)
 • Daniela Ahlén, (säsong 12–13)[18][19]
 • Leif Aldal, (säsong 1)[20]
 • Kerstin Andersson, (säsong 4)[15]
 • Titte Arnhall, (säsong 5)[17]
 • Magnus Coinberg, (säsong 7) [16]
 • Johan Westman, (säsong 8)
 • Torbjörn Freudenthal, (säsong 9)
 • Joachim Brobeck, (säsong 12–13)[18]

Exekutiv producenter, TV4

[redigera | redigera wikitext]
 • Margaretha Zachrisson, (säsong 7)[16]
 • Tora Heckcher, (säsong 12–13)[18]
 • Jonathan Nordin, (säsong 14–)

Bildproducent

[redigera | redigera wikitext]

Efterbearbetningsproducenter

[redigera | redigera wikitext]
 • Greg Camilleri, (säsong 12)[21]
 • Johan Rojstedt, (säsong 13)[18]

Bearbetningsproducenter

[redigera | redigera wikitext]
 • Steve Ericsson, (säsong 12)[19]
 • Jason Meredith, (säsong 17–19)
 • Hugo Carnö Reissmüller, (säsong 17–19)
 • Erik Pettersson, (säsong 17–19)
 • Palle Flensby, (säsong 19)
 • David Thorén, (säsong 18)
 • Adrian Lindblom, (säsong 18)
 • Joakim Lindell, (säsong 18)
 • Robin Johansson, (säsong 19)
 • Alexander Björk, (säsong 18)

Personer på fortet

[redigera | redigera wikitext]

Programledaren och lagcoachen/erna

[redigera | redigera wikitext]

På fortet finns det alltid en programledare och en lagcoach som ibland har samma roll, framförallt i de säsonger som har producerats i duellformat i Sverige sedan 2003. Programledarens uppgift är att lägga en bana för lagmedlemmarna, det vill säga vilka celler, dueller och äventyr som ska genomföras i programmet för att nå skattkammaren. Lagcoachens uppgift är att coacha laget i vilka utmaningar som ska göras samt guida lagmedlemmarna i cellerna och äventyren för att hjälpa till. Sedan TV4 började producera duellupplägg har programledarens och lagcoachens roll ändrats till att de är lagcoacher för varsitt lag.

Genom åren har både programledare och lagcoacher bytts ut och några av de har även medverkat i säsonger som tävlande i lag. Detta gäller Erik Blix, Agneta Sjödin, Kayo Shekoni, Håkan Södergren Hans Fahlén och Kristin Kaspersen.

Stig Ossian Ericson, Gunde Svan och Kayo Shekoni.
André Bouchet (Dede), 2009. En av de två medverkande kortväxta.

Nyckelbärare/Hjälpredor

[redigera | redigera wikitext]

På fortet finns det två stycken kortvuxna män vars roll är att vara hjälpredor till laget/lagen som tävlar. Dessa personer har skådespelats/skådespelas av André Bouchet (1990–), Alain Prévost (mellan 1990 och 2000) och Anthony Laborde (2000–). Årtalen räknas enligt de franska säsongerna. Skådespelarna är fransmän och medverkar i såväl den franska som flera andra länders versioner av programserien.[22][23] I den franska versionen heter deras roller Passe-Partout och Passe-Muraille, medan de i de svenska versionen har namnen Alain (Alain Prévost/Anthony Laborde) och Dede (André Bouchet). Deras arbetsuppgifter i Fångarna på fortet är:

 • Guida deltagarna till aktuell plats på fortet (cell, äventyr, gåta, skattkammaren osv.)
 • Se till att alla deltagare (även lagcoach och programledare) står bra i bild.
 • Hålla koll på tiden för varje cell och låsa dörren för lagmedlemmar som eventuellt inte hinner ut ur cellen i tid.
 • Följa med till gåtställaren och hålla tiden när gåtan läses.
 • Göra tummen upp, så nära kameran som möjligt, när en uppgift är slutförd.
 • Visa antalet vunna nycklar med fingrarna, så nära kameran som möjligt, när en uppgift är slutförd.
 • Hålla ansvar för sitt lags nyckelknippa.

I säsongerna som TV4 producerade åren 2003 och 2005 deltog inte Alain och Dede alls, utan varje lagkapten fick själva ansvara för nyckelknippan och det var upp till lagcoachen (Hans Fahlén/Kristin Kaspersen) att låsa dörren för deltagare som inte hann ut ur cellen i tid. Dessutom var det ingen som guidade lagmedlemmarna till gåtställaren eller till äventyren.

Fängelsevakten

[redigera | redigera wikitext]

Fängelsevakten har till uppgift att i början av programmet "slå i gonggongen" samt som fångvaktare vakta de som hamnar i fängelset. La Boule (sv: klotet) var den rollfigur som figurerat som fängelsevakt under flest säsonger. Föregångaren till La Boule hette Sumo (spelad av Raymond Khamneve) och medverkade i de tre första säsongerna. År 1994 ersattes dock Sumo av La Boule, som varit med på fortet fram till och med år 2013. La Boule spelades av fransmannen Yves Marchesseau fram till 2014 då han ersattes av en annan fångvaktare.[24][25][26] I säsongerna 2003 och 2005 hade inte den svenska versionen någon fängelsevakt, men i övrigt har alla andra producerade säsonger haft det. Från och med 2022 är det karaktären Yvette som är fångvaktare på fortet som skådespelas av den franske atleten Laura Mété.[27]

Fortets fängelse har haft flera placeringar. I vissa säsonger har det varit en gallerbur på fortets terrass, medan i andra säsonger har det varit gallerburar vid "gonggongen". I den första, andra, tredje och sjunde säsongen var fängelset inplacerat vid ett rum bredvid skattkammaren, där deltagarna i den sjunde säsongen fick chansen att försöka fila sig ut. Om deltagare inte hann med detta före nycklarna var insamlade fick man då chansen att hos "Råttmannen" (en man med två råttor) spela sig fri. Spelet gick ut på att man skulle välja en av råttorna som skulle gå in i ett visst färgat hål. Gick råttan in i rätt hål blev man fri, annars fick man sitta kvar i fängelset. I den fjortonde säsongen fanns fängelset i fortets källare.

Tigervaktaren

[redigera | redigera wikitext]

På fortet fanns det fram till år 2021 även tigrar, som vaktades av tigerkvinnan Monique. Hennes uppgift var förutom att hålla koll på tigrarna, att stänga in tigrarna när laget/lagen skulle ta sig in i skattkammaren, samt vrida om ett s.k. tigerhuvud (en staty föreställandes ett tigerhuvud) för att skatten skulle komma fram vid rätt lösenord. I den första säsongen år 1990 var det en man som kallades för Mike som vaktade tigrarna istället för Monique.[20] Från och med säsongen 2022 valde dock det franska produktionsbolaget, vilka producerar samtliga länders versioner av Fort Boyard, att inte ha med tigrar alls på fortet varför karaktären Monique inte heller medverkar.[28]

Tornet där gåtmannen befinner sig i avsnitten.

Gåtställare

[redigera | redigera wikitext]

På fortets terrass finns det ett torn där gåtställaren bor och vars uppgift är att ge deltagarna gåtor, och om de svarar rätt får de en nyckel av honom. I den franska versionen har gåtställaren alltid spelats av Fader Fouras, men i den svenska versionen har denna person bytts ut flera gånger mot andra karaktärer. Följande personer har varit gåtställare på fortet (i ordning efter säsongerna producerade för TV4 och TV3):

Övrigt om gåtställarna

[redigera | redigera wikitext]
 • Suzanne Reuter blev den första kvinnliga gåtställaren. Hennes karaktär kallas för "Madame Fouras" och hon har alltid en vit orm runt halsen som kallas "Jansson".[34]
 • Fader Fouras hade under vissa säsonger en tam korp som kallades för Boyard och som alltid satt och vaktade på hans gåtbok.
 • Namnet Fader Fouras sägs komma från staden Fouras, som ligger på fastlandet nära fortet.
 • I den elfte säsongen assisterades Dan Bäckman av Saša Mesić.
 • Bebé Fouras tog över gåtmansrollen då man enligt programmet fick veta att hans pappa, Fader Fouras, hade avlidit och att hans son Bebé därför kommit till fortet för att hämta sitt arv.
 • I säsongerna 1–13 ställdes gåtan alltid i fortets torn. Undantag gjordes i två avsnitt i den trettonde säsongen då Kurt Olsson ställde gåtan i fortets bibliotek istället, då han enligt egen utsago ville vara nere bland de tävlande. I själva verket berodde flytten på att Lasse Brandeby var sjuk under inspelningen och inte orkade ta sig upp till tornet dessa dagar.[35] I den fjortonde säsongen byggdes biblioteket om till ett vaktmästeri där den dåvarande gåtmästaren huserade. Från och med den femtonde säsongen äger alltid gåtorna rum i tornet.

Personer i cellerna

[redigera | redigera wikitext]

Under alla år som Fångarna på fortet sänts har det förekommit och förekommer karaktärer/personer i fortets olika celler och äventyr, som ibland har medverkat i flera säsonger och ibland i bara enstaka säsonger. Flera av dessa personer brukar även medverka i den franska upplagan och även i andra länders upplagor.

Om Fort Boyard

[redigera | redigera wikitext]
Huvudartikel: Fort Boyard

I slutet på 1980-talet, innan TV-programmet började spelas in, beslöt man att renovera det nedslitna Fort Boyard. Man installerade bl. a. elektricitet som helt saknades. För att kunna ta sig in i fortet var man tvungen att bygga en större plattform intill fortet. Denna plattform syntes dock aldrig i bild i svensk TV förrän i "Fortet"-säsongerna 2003 och 2005.

Celler och äventyr

[redigera | redigera wikitext]

På fortet har man sedan 1990 byggt upp och haft med många olika celler, dueller och äventyr.

Nedan listas de personer som varit och tävlat minst fyra gånger på fortet.

Nr Person Medverkan år
9 Johannes Brost 1992 - 1998, 2000 (hösten), 2011 (hösten), 2017.
6 Anna Book 1995, 1996, 2010, 2016 (våren), 2017 (våren och hösten), 2022.
Dogge Doggelito 2003, 2012, 2014 (våren och hösten), 2016 (våren), 2017, 2022.
Josefin Crafoord 2000 (hösten och våren), 2005, 2010 (hösten), 2013 (våren och hösten).
Karl Dyall 1990, 1993–1994, 1995, 1998, 2000 (hösten), 2011 (hösten).
Pernilla Wahlgren 1992, 2003, 2010 (hösten), 2013 (våren), 2014 (våren och hösten).
Tony Irving 2013 (våren), 2014 (våren), 2015 (våren), 2016 (våren och hösten), 2017.
5 Christian ”Kicken” Lundqvist 2011, 2014 (våren), 2016 (våren och hösten), 2017.
Nassim Al Fakir 2012 (hösten), 2015 (våren och hösten), 2016 (hösten), 2017 (hösten).
Stig Strand 1995, 1998, 2000 (hösten), 2014 (våren och hösten).
4 Armand Krajnc 2003, 2010 (hösten), 2013 (våren), 2014 (våren).
Benno Magnusson 1993–1994, 1996, 1998, 2000 (våren).
Denise Lopez 1993–1994, 2000 (våren), 2003, 2011 (våren).
Emma Igelström 2003, 2011, 2013 (våren), 2014 (hösten).
Isabella de Salareff 2003, 2005, 2010 (hösten), 2012.
Jonas Hallberg 2013 (våren), 2014 (hösten), 2016 (våren), 2017.
Lasse Brandeby 1993–1994, 1995, 1996, 1998.
Liam Pitts 2014 (hösten), 2016 (våren), 2017 (våren och hösten)
Magnus Samuelsson 1998, 2003, 2010 (hösten), 2011 (hösten).
Patrick Ekwall 2003, 2011, 2013 (hösten), 2014 (hösten).
Richard Herrey 1996, 1998, 2003, 2010 (hösten).
Rickard Sjöberg 1997, 1998, 2013 (hösten), 2017.
Tess Merkel Solomons 2013 (våren), 2016 (våren och hösten), 2017.
Thomas Wassberg 2011, 2012, 2014 (våren och hösten).
Tobias Karlsson 2010, 2013 (våren), 2014 (våren och hösten).

Internationella versioner

[redigera | redigera wikitext]

Legend:      Originalversion        Pågående säsong        Kommande säsong        Okänd status        Nedlagd  

Land Lokal titel Format Programledare (årtal) TV-kanal Fortets Mannen i tornet Sändning
Afrika Fort Boyard Afrique Ett lag (Klassisk) Haussman Vwanderday Canal+ Afrique Valery Ndongo 2019
Algeriet برج الأبطال
Bourj El Abtal
Momo Djender & Samira Zitouni (2006, 2008–2011) Canal Algérie Yousfi Toufik 2007
2009–2012
Argentina Fort Boyard Julián Weich & Araceli González Canal 13 Isabel Achaval 1999–2000[38]
Armenien Fort Boyard Tina Kandelaki & Ruben Jaghinyan Armenia TV Hrachia Harutyunyan 2009
Azerbaijan Fort Boyard Två lag (Duell) Zaur Bakhshaliyev & Metanet Eliverdiyeva ATV Orxan Fikretoglu (2013)
Fariday Karimov (2014)
2013–2014
Belgien De Sleutels van Fort Boyard Mall:In lang Två lag (Duell) Hans Schiffers & Alexandra Potvin (1991) BRT Jan Wegter 1992
Fort Boyard Mall:In lang Ett lag (Klassisk) Dagmar Liekens & Chris Van den Durpel (1999–2000) VT4 Luk D'heu 1999–2001
Fort Boyard Mall:In lang Jean-Michel Zecca & Sandrine Dans (2006–2007) RTL-TVI Jean-Paul Andret (2006)
Yann Le Gac (2007)
2006–2008
Bulgarien Fort Boyard Tri-nations (Dueller) (2007–2008)
Ett lag (Klassisk) (2009)
Dimitar Pavlov & Monsieur Rochelle (2007–2009) bTV Philippe Leray 2008–2010
Canada (Québec) Fort Boyard Mall:In lang Ett lag (Klassisk) Guy Richer & France Beaudoin (1993)
Guy Mongrain (1994–2000)
Marie-Soleil Tougas (1994–97)
Sylvie Bernier (1998–2000)
TVA Yann Le Gac 1993–2001
Ett lag (Klassisk)
Två lag (Duell)
Guillaume Lemay-Thivierge & Dave Morissette (2013–2014) 2014–2015
Tjeckien Pevnost Boyard Ett lag (Klassisk) Libor Bouček Prima[39] Jan Rosák 2016–2017
Danmark Fangerne på Fortet Ett lag (Klassisk) Thomas Mygind (1993–2000)
Camilla Sachs Bostrup (1993–94)
Sidsel Agensø (1995)
Kamilla Gregersen (1996)
Camilla Ottesen (1997)
Gitte Schnell (1999–2000)
TV3 Ove Sprogøe (1993)
Tage Axelson (1994)
Ole Ernst (1995–2000)
1993–2000
Två lag (Duell) Camilla Ottesen & Peter Schmeichel i.u. 2009–2010
Camilla Ottesen & Joachim Boldsen (2019) Anders Lund Madsen 2020
Finland Fort Boyard – Linnake Två lag (Duell) Merja Larivaara & Kari-Pekka Toivonen SuomiTV i.u. 2010
Ellen Jokikunnas & Ivan Puopolo (2012) Nelonen 2013
Fort Boyard Suomi Joanna Kuvaja & Ilkka Uusivuori MTV3 2018–present
Frankrike Les Clés de Fort Boyard (1990)
Fort Boyard (1991–)
Ett lag (Klassisk)
Två lag (Duell) (2010)
Patrice Laffont (1990–99)
Marie Talon (1990, first 9 episodes)
Sophie Davant (1990–91)
Valérie Pascal (1992)
Cendrine Dominguez (1993–2002)
Jean-Pierre Castaldi (2000–02)
Olivier Minne (2003–present)
Sarah Lelouch (2003–05)
Anne-Gaëlle Riccio (2006–09)
Antenne 2
(1990–91)
France 2
(1992–)
Michel Scourneau (1990)
Yann Le Gac (1991–present)
Didier Hervé (2002)
7 July 1990 – present
Georgien Fort Boyard Ett lag (Klassisk) Duta Skhirtladze & Naniko Khazaradze Rustavi 2 Leo Antadze 2004
Tyskland Fort Boyard – Ein Spiel für Abenteurer Reiner Schöne & Rita Werner (1990) Sat.1 Michel Scourneau 1990–1991
Fort Boyard – Stars auf Schatzsuche Steven Gätjen, Alexander Mazza & Sonya Kraus (2000–01) Pro 7 Sonya Kraus 2000, 2002
Fort Boyard Två lag (Duell) Andrea Kaiser & Alexander Wesselsky (2010) Kabel 1 i.u. 2011
Ett lag (Klassisk) Matthias Killing Sat.1 Klaus Münster 2018
Grekland Fort Boyard Ett lag (Klassisk) (2004–05)
Ett lag (Klassisk) later Två lag (Duell) (2006–08)
Christos Ferentinos & Orthoula Papadakou STAR Angelos Papadimitriou 2004–2008
Ungern Fort Boyard AZ ERŐD Ett lag (Klassisk) Vizy Andras & Demcsák Zsuzsa TV2 György Bárdy 2000
Israel המבצר
Ha-Mivtzar
Aki Avni & Sigal Shachmon Channel 2 Yehuda Fuchs 1998–1999
Libanon حلها وأحتلها
Hella wo Ehtalla
Tony Baroud & Karen Derkaloustian LBCI Gabriel Yammine 2002–2003
Morocco جزيرة الكنز
Jazirat Elkanz
Hicham Masrar & Rachid Allali (2014–) 2M TV Kamal Kadimi 2015–present
Nederländerna De Sleutels van Fort Boyard Bas Westerweel & Ria Visser (1990) NPO 1 Jan Wegter 1991
Två lag (Duell) Hans Schiffers & Alexandra Potvin (1991) 1992
Fort Boyard Två lag (Duell) Gerard Ekdom (2011–12)
Lauren Verster (2012, 2014)
Art Rooijakkers (2011)
Freek Bartels (2014)
NPO 3 i.u. 2011–2012
2014
Norge Fangene på Fortet (1993–97, 1999, 2010–11)
Nye Fanger på Fortet (2000)
Ett lag (Klassisk) Jon Michelet (1993)
Lise Nilssen (1993–96)
Steffen Tangstad (1994)
Nils Ole Oftebro (1995–96, 1999–2000)
Susanne Steffens (1999)
Elisa Røtterud (2000)
TV3 Helge Reiss (1993)
Toralv Maurstad (1994)
Lars Andreas Larssen (1995–96)
Trond Brænne (1999–2000)
1993–1997
1999–2001
Två lag (Duell) Daniel Franck (2010–11)
Jenny Skavlan (2010)
Henriette Lien (2011)
i.u. 2011
Polen Fort Boyard Ett lag (Klassisk) Robert Gonera & Katarzyna Glinka TVP2 Janusz Weiss 2008
Rumänien Fort Boyard Paul Ipate & Octavian Strunila Pro TV Marius Manole 2017
Ryssland Форт Боярд Leonid Parfyonov & Yelena Khanga NTV Vadim Gushchin 1998
Sergey Brilev & Yanina Batyrchina Rossiya 1 Nikolay Denisov 2002
Leonid Yarmolnik & Oxana Fedorova Vasily Livanov (2003)
Aleksandr Adabashyan (2004)
2003–2004
Two teams (Duel) Leonid Yarmolnik, Ekaterina Konovalova & Elena Korikova Aleksandr Filippenko 2006
Nikolai Valuev & Anna Ardova (2012) Channel One Viktor Verzhbitsky 2013
Ett lag (Klassisk) Sergey Shnurov STS Olivier Siou 2019
Serbien Fort Boyard Tri-nations (Dueller) Ivan Jevtovic (2007–08) Fox televizija Philippe Leray 2008–2009
Slovakien Pevnosť Boyard Ett lag (Klassisk) Stano Pavlík (1998–99)
Andrea Timková (1998)
Kveta Horváthová (1999)
TV Markíza Ľubo Gregor (1998)
Marian Zednikovic (1999)
1998–1999
Martin Nikodým & Diana Hágerová Michal Ďuriš 2017
Sydkorea Fort Boyard Nam Hee Suk & Lee Hyori SBS TV Ji Seok Jin 2003
Spanien Fort Boyard Paula Vázquez & Félix Álvarez Telecinco Óscar Ladoire 2001
Sverige Fångarna på fortet (1990, 1992–2000, 2010–17, 2019)
Fortet (2003–05)
Ett lag (Klassisk) (1990–2000)
Två lag (Duell) (2003–2017, 2019)
Erik Blix & Anne Barlind (1990)
Gunde Svan (1992–97, 2010–17, 2019)
Agneta Sjödin (1992–93, 1997, 2010–14, 2016–17, 2019)
Kayo Shekoni (1994–96)
Hans Fahlén & Kristin Kaspersen (2003–04)
Marie Serneholt (2015)
TV4 Martin Myrberg (1990)
Stig Ossian Ericson (1992–2000)
Felix Herngren (2003–04)
Rolf Skoglund (2010)
Lasse Brandeby (2011)
Peter Magnusson (2012)
Börje Ahlstedt (2013–16)
Rikard Wolff (2017)
Suzanne Reuter (2019)
1990
1992–1998
2003, 2005
2010–2018
2019
One team (Classic) Gry Forssell & Henrik Johnsson (1999)
Håkan Södergren & Linda Nyberg (2000)
TV3 Stig Ossian Ericson 2000
Schweiz Fort Boyard Lolita Morena & Enrico Carpani TSR Cito Steiger 1995
Turkiet Hazine Adasi Yosi Mizrahl & Jancet Paçal Star TV Yasemin Kozanoğlu 2000
Fort Boyard Tri-nations (Dueller) Evrim Akın (2007–08) Fox Turkey Philippe Leray 2008–2009
Ukraina Форт Буаяр Ett lag (Klassisk) Gregory Hlady & Vita Smatcheliouk 1+1 Bohdan Stupka 2004
Storbritannien Fort Boyard Melinda Messenger & Leslie Grantham Channel 5 Geoffrey Bayldon 1998–2001
Jodie Penfold & Christopher Ellison Challenge Tom Baker 2003
Fort Boyard: Ultimate Challenge Två lag (Duell) Laura Hamilton & Geno Segers (2011), Andy Akinwolere (2012–14) CITV i.u. 2012–2014
USA Conquer Fort Boyard Chris Berman & Cathy Lee Crosby (1991) ABC 1993 (pilot)
Fort Boyard: Ultimate Challenge Två lag (Duell) Laura Hamilton & Geno Segers (2011) Disney XD 2011–2012

Övrig information om programmet

[redigera | redigera wikitext]
 • Ett datorspel baserat på programmet har släppts och ett sällskapsspel.
 • Musiken som hörs i vinjetten till programmet heter "Les cles de Ford Boyard" och är komponerad av fransmannen Paul Koulak.[källa behövs] Under säsongerna 10 och 11 byttes musiken ut till en instrumental version av låten "I Just Can't Help It" med gruppen The Attic.
 • En serie barnböcker utspelade på Fort Boyard har skrivits av Dan Mitrecey (bror till en av programmets skapare)[40] och gavs ut i Sverige 1994-1995.
 • Pensionsbolaget AMF använde sig av klipp från programmet i en av sina reklamfilmer som visades år 2009.
 • Flera anläggningar har byggts i Sverige med celler inspirerade av programmet, som kompisgrupper och företag kan hyra som aktivitet.
 1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 2 maj 2010. https://web.archive.org/web/20100502050029/http://www.tv4.se/1.1573846/2010/03/27/fangarna_pa_fortet_ar_tillbaka. Läst 16 september 2012. 
 2. ^ Lillemägi, David (29 juli 2010). ”TV4 firar 20 år med "Fångarna på fortet"”. Expressen. http://www.expressen.se/noje/tv/tv4-firar-20-ar-med-fangarna-pa-fortet/. Läst 22 augusti 2012. 
 3. ^ [a b c] ”Första bilderna på Peter Stormare som Fort Boyards nya gåtställare”. TV4. 31 maj 2022. https://www.tv4.se/artikel/7s70lmFKj6drRHse8P2iw5/foersta-bilderna-pa-peter-stormare-som-fort-boyards-nya-gatstaellare. Läst 12 juni 2022. 
 4. ^ ”Fångarna på fortets inspelningar 2021 inställda”. TV4. 22 april 2021. https://www.tv4.se/artikel/76UASMEl8a9ZwJfLOxFOkE/fangarna-pa-fortets-inspelningar-2021-instaellda. Läst 12 juni 2022. 
 5. ^ ”Svensk Mediedatabas”. Svensk mediedatabas (SMDB). http://smdb.kb.se/catalog/search?q=f%C3%A5ngarna+p%C3%A5+fortet. Läst 22 augusti 2012. 
 6. ^ Mediamätning i Skandinavien
 7. ^ ”TV4 bekräftar: Blir en ny säsong av ”Fångarna på fortet””. www.aftonbladet.se. 9 november 2021. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/eEkaza/tv4-bekraftar-blir-en-ny-sasong-av-fangarna-pa-fortet. Läst 29 november 2021. 
 8. ^ ”De medverkar i "Fångarna på fortet" hösten 2022”. TV4. 28 juli 2022. https://www.tv4.se/artikel/1b5torplcv2PzWMX0PZTiQ/de-medverkar-i-fangarna-pa-fortet-hoesten-2022?fbclid=IwAR2BSTA0IBHd5nzeQz0TcjWcYyYkOoy21zO8o5OJRUsFK4XmU8rJzMv1Z8A. Läst 28 juli 2022. 
 9. ^ ”Här är kändisarna som tävlar i Fortets nya säsong”. TV4. 1 januari 2023. https://www.tv4.se/artikel/1F2vgYaGHf2T0GRmzvjR4Q/haer-aer-kaendisarna-som-taevlar-i-fortets-nya-saesong. Läst 2 januari 2023. 
 10. ^ ”Nya avsnitt av Fångarna på fortet sommaren 2023”. TV4. 20 maj 2023. https://www.tv4.se/artikel/6wLMQqz68EivTYrUSehUfE/nya-avsnitt-av-fangarna-pa-fortet-sommaren-2023. Läst 22 maj 2023. 
 11. ^ [a b] ”Filip Lamprecht avslöjar nya uppdraget – i populära tv-programmet”. Modette.se. 24 maj 2023. https://modette.se/1147612-filip-lamprecht-avslojar-nya-uppdraget-i-populara-tv-programmet. Läst 28 maj 2023. 
 12. ^ [a b c] O'Brien, Sean (29 maj 2023). ”Här äter Marcus testiklar – och tvingas kväva sin spya”. TV4. https://www.tv4.se/artikel/1WhLF0EKCGhSRSlkmsuu3g/haer-aeter-marcus-testiklar-och-tvingas-kvaeva-sin-spya. Läst 29 maj 2023. 
 13. ^ Lindmark, Hanna (19 augusti 2023). ””Fångarna på fortet” – alla tävlande i nya säsongen”. Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/nQKv0J/fangarna-pa-fortet-2023-alla-som-tavlar. Läst 19 augusti 2023. 
 14. ^ ”Här är alla som tävlar i vårens säsong av Fångarna på fortet”. TV4. 4 mars 2024. https://www.tv4.se/artikel/76yheBQ67PLFhkizrrC7yX/haer-aer-alla-som-taevlar-i-varens-saesong-av-fangarna-pa-fortet?utm_source=TV4&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR2_4uTz_Us06s4mYBb_5WM-zZkKwQOzeVtFFahZkniGnaHPDNcMkiXsYZA. Läst 4 mars 2024. 
 15. ^ [a b] http://www.youtube.com/watch?v=ta6RgmD6H_k
 16. ^ [a b c d] http://www.youtube.com/watch?v=JH-35zJWzRE
 17. ^ [a b c] http://www.youtube.com/watch?v=vsrX6LOi0YU
 18. ^ [a b c d] ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 18 september 2011. https://web.archive.org/web/20110918002209/http://www.tv4play.se/noje/fangarna_pa_fortet?title=fangarna_pa_fortet_del_1&videoid=1940596. Läst 24 augusti 2011. 
 19. ^ [a b] http://www.youtube.com/watch?v=uaUG6hpFI-s
 20. ^ [a b] ”Fångarna på Fortet från1990”. YouTube. 22 september 2009. http://www.youtube.com/watch?v=EqxXAcdQ2-4. Läst 22 augusti 2012. 
 21. ^ http://www.youtube.com/watch?v=7FJEFsZkKm4&feature=related
 22. ^ ”Coulisses Fort Boyard”. YouTube. 17 augusti 2007. http://www.youtube.com/watch?v=F2l6BiJ_zgM. Läst 22 augusti 2012. 
 23. ^ ”"Je suis passe-partout de Fort-Boyard !!!"”. YouTube. 4 januari 2007. http://www.youtube.com/watch?v=Z8wZ7JaSP64. Läst 22 augusti 2012. 
 24. ^ ”Fångarna på fortet Bakom kulisserna Del 3/3”. YouTube. 31 december 2008. http://www.youtube.com/watch?v=z-i10aqCrAs. Läst 22 augusti 2012. 
 25. ^ ”Fort Boyard 2014 : Yves Marchesseau (La Boule) arrête l'émission” (på franska). Fan-fortboyard.fr. 14 maj 2014. http://www.fan-fortboyard.fr/blog/saison-2014/fort-boyard-2014-yves-marchesseau-la-boule-arrete-l-emission.html. Läst 14 maj 2014. 
 26. ^ ”Yves Marchesseau (La Boule) est décédé”. Fan-fortboyard.fr. 29 september 2014. http://www.fan-fortboyard.fr/blog/animateurs/yves-marchesseau-la-boule-est-decede.html. Läst 29 september 2014. 
 27. ^ ”Det här är Yvette - Fångarna på Fortets nya fångvaktare”. www.tv4.se. https://www.tv4.se/artikel/1DPbpgzi3aO2X6ZrivMvP1/det-haer-aer-yvette-fortets-nya-fangvaktare. Läst 20 augusti 2022. 
 28. ^ Hansson, Johanna (11 november 2021). ””Fångarna på fortet” tillbaka – utan tigrar”. Expressen. https://www.expressen.se/noje/fangarna-pa-fortet-tillbaka-utan-tigrar-/. Läst 12 juni 2022. 
 29. ^ ”Peter Magnusson tar över på Fångarna på fortet”. tv4.se. Arkiverad från originalet den 27 maj 2012. https://web.archive.org/web/20120527120614/http://www.tv4.se/1.2651921/2012/05/25/peter_magnusson_tar_over_pa_fangarna_pa_fortet. Läst 25 maj 2012. 
 30. ^ http://www.facebook.com/TV4/posts/357743597633879?comment_id=71564756&offset=0&total_comments=2
 31. ^ Ohlin, Susanne (27 maj 2013). ”Börje Ahlstedt är nya gåtmannen i Fångarna på fortet”. TV4. http://www.tv4.se/f%C3%A5ngarna-p%C3%A5-fortet/artiklar/b%C3%B6rje-ahlstedt-%C3%A4r-nya-g%C3%A5tmannen-i-f%C3%A5ngarna-p%C3%A5-fortet-51a3204d04bf7220cc004d4d. Läst 9 juni 2013. 
 32. ^ http://www.tv4.se/f%C3%A5ngarna-p%C3%A5-fortet/artiklar/rikard-wolff-ny-g%C3%A5tst%C3%A4llare-i-f%C3%A5ngarna-p%C3%A5-fortet-597ef7274bd8e5e1ad008ac2
 33. ^ ”Suzanne Reuter är gåtställare i nya Fångarna på fortet - Fångarna på fortet”. tv4.se. https://www.tv4.se/f%C3%A5ngarna-p%C3%A5-fortet/artiklar/suzanne-reuter-%C3%A4r-g%C3%A5tst%C3%A4llare-i-nya-f%C3%A5ngarna-p%C3%A5-fortet-5cf67717cf4a379b210ee822. Läst 4 juni 2019. 
 34. ^ ”Bild: Det här är Madame Fouras kompis: "Ormen Jansson" - Fångarna på fortet”. tv4.se. https://www.tv4.se/f%C3%A5ngarna-p%C3%A5-fortet/artiklar/bild-det-h%C3%A4r-%C3%A4r-madame-fouras-kompis-ormen-jansson-5d67f09624bc62818c277149. Läst 21 september 2019. 
 35. ^ ”Brandeby svårt sjuk”. Aftonbladet. 24 augusti 2011. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article13516238.ab. Läst 22 oktober 2011. 
 36. ^ [a b c] De värsta skadorna i "Fångarna på fortet" genom tiderna
 37. ^ Agneta Sjödins känslokollaps efter olyckan – tvingades bryta inspelningen
 38. ^ ”El más fuerte en el rating”. www.lanacion.com.ar. 7 juli 1999. https://www.lanacion.com.ar/espectaculos/el-mas-fuerte-en-el-rating-nid144915. Läst 26 mars 2019. 
 39. ^ ”Russia ready to swap wives”. C21Media. 23 juni 2016. http://www.c21media.net/russia-ready-to-swap-wives/. Läst 6 juli 2016. 
 40. ^ Les secrets de Fort Boyard , 20 ans dans les coulisses de l'émission

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]