Rikard Wolff

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rikard Wolff
Rikard Wolff under artistpresentationen inför Allsång på Skansen i Stockholm den 11 juni 2013.
Född Jan Rikard Wolff
8 april 1958 (58 år)
Farsta, Sverige
Nationalitet Svensk
Yrke/uppdrag Skådespelare, sångare

Jan Rikard Wolff, född 8 april 1958 i Farsta, Stockholm,[1] är en svensk skådespelare och sångare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Wolff växte upp i Gubbängen i Farsta och sedan 10-årsåldern i Karlstad. Han började 1978 vid Skara skolscen och påbörjade sedan sin professionella skådespelarbana i teatergruppen Vågspel i Södertälje och verkade 1980–1982 vid Hilda Hellwigs Teater Aurora, där han gjorde titelrollen i Friedrich Schillers Don Carlos 1981. Han ägnade sig också åt musikaliska studier och har genom åren sedan 1982 framträtt och turnerat med en mängd uppmärksammade sångföreställningar på scen och tv med framför allt fransk chanson av för honom djupt centrala personligheter som Edith Piaf, Jacques Brel och Barbara, men även till exempel Barbro Hörberg, Maria Callas och Karl Gerhard.

1984–1987 studerade han vid Teaterhögskolan i Malmö och inledde ett återkommande samarbete med regissören Rickard Günther med titelrollen i den uppmärksammade examensproduktionen Mefisto. Denna sorts sorgesamma och kraftfullt, passionerat utstrålande karaktärer har han sedan ofta gestaltat. Under studietiden inledde han också ett återkommande samarbete med Suzanne Osten och Unga Klara i Affären Danton (1986) och filmdebuterade i Ostens Livsfarlig film (1988). Med den framträdande rollen som poeten Paul Andersson i Birgitta Stenberg-tv-serien Apelsinmannen (1990) blev han ett känt ansikte för en större publik. Detta ledde till ännu ett långvarigt regissörs-samarbete, denna gång med Colin Nutley med en serie långfilmer sedan Änglagård (1992), vilket blev ett genombrott i radarpar med Helena Bergström. Han har sedan medverkat i en mängd filmer och tv-produktioner.

På scen har han verkat vid en rad teatrar och bland annat spelat på Dramaten i till exempel I väntan på Godot (1990) som luffarpar med Thommy Berggren, HamletÖstgötateatern (1995), Zac i A Chorus Line (2002) på GöteborgsOperan, Shakespeares Richard III (2006) på Riksteatern, Konferencieren i Colin Nutleys uppsättning av Cabaret (2008) med mera på Stockholms stadsteater. Han har också gjort framträdande rollen på Malmö stadsteater, Malmö Opera, Göteborgs stadsteater, Teater Galeasen och Vasateatern. Rollen som Antonio Salieri i Peter Schaffers Amadeus gjorde han både på Riksteatern 1994 och på Stockholms stadsteater 2005.

Genom åren har han även skrivit och framfört egna och nykomponerade sånger och spelat in ett flertal skivor. 2001 fick han en Grammis för Min allra största kärlek. Wolff deltog i invigningen av Friends Arena, där han bland annat framförde en av hans mest välkända sånger, "Pojken på månen". Han medverkade i Melodifestivalen 2013 med bidraget "En förlorad sommar", skrivet av Tomas Andersson Wij,[2] och kom på 7:e plats i deltävlingen i Göteborg.

I juli 2013 tillkännagavs i Sveriges Televisions direktsändning av tv-programmet Allsång på Skansen, att Wolff för sitt stora engagemang för fransk musik och kultur utnämnts av Frankrikes president, François Hollande, till Riddare av Franska Hederslegionen. År 2011 utkom hans självbiografi Rikitikitavi.[3]

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (urval)[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1992 Tybalt
En apotekare
Romeo och Julia
William Shakespeare
Peter Langdal Dramaten
1994 Antonio Salieri Amadeus
Peter Shaffer
Benny Fredriksson Riksteatern
1997 Jag älskar dig, markatta
Noël Coward
Giles Havergal Vasateatern
2001 Kaspar Hauser
Johnny Dennis, Martin Gjerstad, Tore Johansson, Ulf Turesson och Jonas Jarl
Johanna Garpe Malmö musikteater[4]
2005 Antonio Salieri Amadeus
Peter Shaffer
Staffan Aspegren Stockholms stadsteater
2006 Wolff/Puck En midsommarnattsdröm
William Shakespeare
Alexander Mørk-Eidem Stockholms stadsteater
2008 Konferenciern Cabaret
John Kander, Fred Ebb och Joe Masteroff
Colin Nutley Stockholms stadsteater

Diskografi[redigera | redigera wikitext]


Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

2016 - QX galans hederspris

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1970, databas, utgiven av Sveriges Släktforskarförbund
  2. ^ Bokholm, Mirja (19 november 2012). ”Här är de första artisterna i Melodifestivalen 2013”. Sveriges Television. http://www.svt.se/melodifestivalen/har-ar-de-forsta-artisterna-till-melodifestivalen-2013. Läst 19 november 2012. 
  3. ^ Yukiko Duke: "Forskningsresande i sitt eget liv", Tidningen Vi, oktober 2011, s 19
  4. ^ Martin Nyström (17 september 2001). ”'Kaspar Hauser' låter som schlager”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/arkiv/kultur/dn-rattar-en-av-bilderna-till-gardagens-recension-av-kaspar. Läst 24 september 2015. 
  5. ^ Lista över medaljförläningar den 14 juni 2011 på Hovets hemsida

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]