Frankrikes president

Från Wikipedia
Version från den 30 november 2017 kl. 00.54 av Iojhug (Diskussion | Bidrag)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Republiken Frankrikes president
Armoiries de la République Française.svg
Emmanuel Macron (cropped).jpg
Nuvarande
Emmanuel Macron
sedan 14 maj 2017
TitelHans Excellens
ResidensÉlyséepalatset
SäteÉlyséepalatset
Mandatperiod5 år, kan väljas om en gång
Förste innehavareCharles de Gaulle
Inrättat17 februari 1871[1]
Lön€178,923.72 (€14,910.31/månad)[2]
Webbplatswww.elysee.fr

Frankrikes president (formellt Republiken Frankrikes president; franska: Président de la République française) är landets statsöverhuvud. Frankrike har haft en republikansk statsform oavbrutet sedan det andra kejsardömet föll år 1870, även om den första republiken utropades efter den franska revolutionen. Innan det första världskriget bröt ut var Frankrike det enda större landet i Europa med en republikansk statsform: övriga större stater var då monarkier.

Dagens presidentämbete tillkom när den femte franska republiken utropades den 4 oktober 1958, när konstitutionen för Femte franska republiken antogs. Presidenten utses i allmänna val och mandatperioden är sedan 2002 fem år. Innan dess var mandatperioden sju år lång. Sedan 2008 kan en president sitta i högst två mandatperioder, tidigare var det obegränsat.

Emmanuel Macron är sedan 2017 Frankrikes president.

Befogenheter

Frankrikes konstitution bygger på semipresidentialism. Till skillnad från de flesta andra västeuropeiska statschefer, monarkiska såväl som republikanska, där regeringschefen är den verkliga maktutövaren, så har Frankrikes president omfattande realpolitiska befogenheter.

Den verkställande makten delas med Frankrikes premiärminister, som visserligen utses av presidenten, men som härleder sitt mandat inte från presidenten utan från sin ställning i Nationalförsamlingen. Presidenten utser övriga ministrar utifrån premiärministerns förslag. Presidenten kan inte avsätta premiärministern eller övriga ministrar annat än på premiärministerns inrådan. Presidenten och premiärministern kan sålunda tillhöra olika politiska partier, en sådan situation benämns cohabitation. Presidentens befogenheter uppräknas i konstitutionens titel II, nedan följer ett urval:

  • Presidenten är ordförande för ministerrådet (regeringen).
  • Presidenten promulgerar lagar, men saknar vetorätt.
  • Presidenten kan upplösa Nationalförsamlingen och utlysa nyval.
  • Presidenten är högste befälhavare för den franska militären och är den ende befattningshavaren med befogenhet att tillåta användning av Frankrikes kärnvapen.
  • Presidenten utser högre civila och militära befattningshavare (med ministerrådets samtycke).
  • Presidenten kan benåda fångar.

Vid vakans i ämbetet övertar presidenten i Frankrikes senat rollen som landets interimspresident. Det har inträffat två gånger i den femte republikens historia och båda gångerna var det samma person, Alain Poher, som temporärt övertog presidentämbetet.

Residens

Presidentens kontor i Salon doré.

Élyséepalatset (Palais de l'Élysée), med adress Rue du Faubourg Saint Honoré 55 i Paris, inte långt från paradgatan Champs-Élysées, är den franske presidentens officiella residens

Presidentval

Ämbetsinnehavare

Övrigt

Frankrikes president är också ex officio Andorras furste, tillsammans med biskopen av Urgel. Detta är en rest från Kungariket Navarra, senare också Frankrikes kungar som presidentämbetet är efterföljare till.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, President of France, 9 juni 2011.

Noter

  1. ^ ”World Statesmen”. http://www.worldstatesmen.org/France.html. Läst 27 juni 2011. 
  2. ^ Président de la République : 14 910 € bruts par mois, Le Journal Du Net

Externa länkar