Fredrik Sundbärg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fredrik Sundbärg (till höger) med kollegan Gustaf Wickman 1891.

Johan Fredrik Sundbärg, född 18 februari 1860 i Leksand, död 29 april 1913 i Ulricehamn, var en svensk arkitekt, stadsplanerare och målare.

Han var son till kronolänsmannen Anders Johan Sundbärg och Hedda Catharina Beata Wahlbäck och gift med Sigrid Clara Gabriella Andersson[1] (född 1872) samt bror till Gustav Sundbärg och far till Gunnar Sundbärg.

Fredrik Sundbärg studerade vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och vid Konstakademien 1878–87. Sundbärg började sin arkitektbana 1887 vid hos Adolf Emil Melander på Stockholms stads stadsplanekontor.[2] Han var stadsarkitekt i Jönköpings stad 1890–1900, där han blandat annat ritade polis- och brandstation, därefter i Landskrona fram till sin död. Han var tillsammans med Per Olof Hallman en av de första att introducera Camillo Sittes teorier i Sverige. Dessa två utformade tillsammans det vinnande förslaget i 1901 års stadsplanetävling i Göteborg.

Vid sidan av sin verksamhet som arkitekt var han verksam som akvarellmålare. Han medverkade i samlingsutställningar arrangerade av Konstföreningen för södra Sverige och som medlem i Skånska konstnärslaget medverkade han med modeller i konstnärslagets Malmöutställning 1903 och Norrköping 1906. Hans konst består huvudsakligen av landskapsskildringar med eller utan arkitekturmotiv och stilleben

Fick en minnessten år 2013 på Landskrona Walk of Fame som då invigdes av Sveriges kung Carl XVI Gustaf.

Byggnader i urval[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1900, (CD-ROM version 1.02) Sveriges Släktforskarförbund 2006
  2. ^ KulturNav: Sundbärg, Fredrik

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]