Malmö stadsbibliotek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ljusets Kalender med den ljussatta dammen i förgrunden.
Interiörbild
Exteriör sedd från Slottsparken.
En bibliotekarie framför gamla entrén till Slottsgatan 1988.
Passagen mellan Slottet och Cylindern. I förgrunden syns statyn "Vildsvinet" av Carl Frisendahl.

Malmö stadsbibliotek är ett bibliotek i Malmö. Det ligger i Slottsparkens sydöstra hörna, i korsningen Kung Oscars väg, Fersens väg, Regementsgatan.

Historia och utformning[redigera | redigera wikitext]

Biblioteket invigdes 12 december 1905 på hotell Tunneln, och flyttades till nuvarande läge 1946.

Det består av tre byggnader, Slottet, Ljusets kalender och Cylindern. Slottet är den äldsta delen och byggdes för Malmö museum efter ritningar av arkitekterna John Smedberg och Fredrik Sundbärg i renässansstil. Ljusets kalender ritades av Henning Larsen och invigdes 31 maj 1997. Under denna tid renoverades även Slottet och återinvigdes 1999. Cylindern förbinder byggnaderna, och innehåller entrén, receptionen och kaféet.

2006 blev biblioteket Sveriges första att låna ut TV-spel.[1]

Stadsbibliotekarier[redigera | redigera wikitext]

Service[redigera | redigera wikitext]

För långvarigt sjuka, rörelsehindrade eller liknande finns en ”Boken kommer”-verksamhet, där böcker och annat biblioteksmaterial sänds hem till låntagaren. Biblioteket har också en bokbuss, som kör enligt en särskild turlista. På Stadsbibliotekets Lärcentrum kan besökare arbeta med olika datorprogram för bild- och ordbehandling, layout och scanning. Det finns också program för dem som behöver läs-, skriv- och språkhjälp.

Stadsbiblioteket startade våren 2008 ett projekt på Fosiesanstalten i Malmö kallat "Godnattsagor inifrån". Projektet, som bland annat fått stöd från Brottsförebyggande rådet, handlar om att ge föräldrar som sitter i fängelse möjlighet att tala in godnattsagor på cd till sina barn. Syftet är att stärka relationen mellan barn och förälder och minska de negativa effekter som kan uppstå i och med fängelsetiden.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Malmö först i landet med att låna ut tv-spel”. Sydsvenskan. Sydsvenskan. https://www.sydsvenskan.se/2005-12-22/malmo-forst-i-landet-med-att-lana-ut-tv-spel. Läst 14 Februari 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]