Landskrona teater

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Landskrona teater är den centrala teaterbyggnaden i Landskrona, invigd hösten 1901 och tidigare hemmascen för den uppmärksammade gruppen Skånska teatern.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Under senare delen av 1800-talet hade, i brist på annan teaterscen, gästande teatersällskap fått spela i Stadshotellet och det omkring 1890 rivna Festivitetshuset, varvid man i staden startade en allmän insamling av medel för att, i likhet med andra växande små städer, kunna låta bygga en riktig teater. Genom denna teaterfond och ett tillskott från stadens styre, tillika en utvald lämplig central tomtmark i den Neesska trädgårdens park mellan Järnvägsgatan och Östergatan, beslöt man att igångsätta förverkligandet med Alfred Arwidius och stadens blivande stadsarkitekt Fredrik Sundbärg som arkitekter. Byggnaden visade sig bli dubbelt så dyr som först beräknat, men förfärdigades ändå som en större klassisk teaterbyggnad i gult tegel med 254 sittplatser fördelade på 127 i salongen på parkett och 127 på balkongen. I samband med kung Oscar II:s jaktresa till ön Ven lyckades man få denne att den 22 september 1901 inviga teatern under stora festligheter i hela staden.

Från att från början ha drivits som ett teater-aktiebolag köpte Landskrona stad teatern 1948 och övertog driftsansvaret. I början användes teatern främst av gästande teatersällskap med inte minst verk av August Strindberg på repertoaren. Selanders Teatersällskap (med de i staden bosatta makarna Hjalmar och Concordia Selander) tillhörde de mest framstående. Senare spelades mest revy och gästspel från Helsingborgs och Malmö stadsteatrar efter andra världskriget. En teaterförening bildades för att söka öka det ojämna publikintresset; på 1970-talet bildades Landskrona Riksteaterförening för ny samverkan med Riksteatern och andra på dagens teater. 2001 gjordes en större renovering inför 100-årsjubileet.

Skånska teatern[redigera | redigera wikitext]

1974 blev Landskrona teater en riksangelägenhet med stor uppmärksamhet, då den nya gruppen Skånska teatern flyttade dit från Malmö och i olika faser bedrev en livaktig teaterverksamhet där fram till 1994 då gruppen gick i konkurs. 1982 flyttade en grupp medarbetare till Gävle och startade Folkteatern Gävleborg. En annan grupp valde att stanna och fortsätta driva Skånska Teatern. En allt svårare ekonomi, krassare bidragsklimat mm, upplöstes gruppen och Skånska Teatern lades ner 1994. Efter nedläggningen ombildades verksamheten till ett bolag med namnet Nya Skånska Teatern AB. 2003 valde man att avveckla och verksamheten upphörde för gott.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]