Friuli-Venezia Giulia

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Friuli Venezia Giulia
Region
Flag of Friuli-Venezia Giulia.svg
Flagga
Provinser Gorizia, Pordenone
Trieste, Udine
Huvudstad Trieste
Area 7 856 km²
Folkmängd 1 215 939 (2016-03-31)[1]
Befolkningstäthet 155 invånare/km²
Regionspresident Debora Serracchiani (PD)
GeoNames 3176525
Karta över Italien med Friuli Venezia Giulia markerat
Karta över Italien med Friuli Venezia Giulia markerat
Provinser
Provinser
Webbplats: www.regione.fvg.it

Friuli–Venezia Giulia (svenska: Friulien och Juliska Venetien) är en autonom region i nordöstra Italien vid Adriatiska havet.

Huvudstad och största stad är Trieste. Regionen omfattar 7 856 km² och har omkring 1,22 miljoner invånare (2017).[1] Friuli-Venezia Giulia består av fyra provinser: Gorizia, Pordenone, Trieste och Udine som i sin tur är indelade i sammanlagt 219 kommuner. Stora delar av regionen har historiskt varit en del av Friulien. Den andra delen av provinsens namn avser Juliska Venetien, ett namn som härstammar från slutet av 1800-talet och baseras på bergskedjan Juliska alperna och indirekt Julius Caesar. Friulien och Juliska Venetien är en av tre provinser som ingår i Le tre Venezie (se Venetien).

Friuli-Venezia Giulia ligger litet avsides från de vanliga turistråken. De besökare som hittat vägen till den alpina gränsregionen mot Slovenien (Juliska alperna) kommer på grund av den oförstörda naturen och för det goda köket och de berömda vinerna.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Statistiche demografiche ISTAT”. demo.istat.it. http://demo.istat.it/bilmens2017gen/index.html. Läst 14 september 2017. 

Claudia Piras, Culinaria Italia: Italienska Specialiteter, Könemann, 2004

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]