Friuli-Venezia Giulia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Friuli Venezia Giulia
Region
Flag of Friuli-Venezia Giulia.svg
Flagga
Provinser Gorizia, Pordenone
Trieste, Udine
Huvudstad Trieste
Area 7 856 km²
Folkmängd 1 218 882 (2016-05-31)[1]
Befolkningstäthet 155 invånare/km²
Regionspresident Debora Serracchiani (PD)
GeoNames 3176525
Karta över Italien med Friuli Venezia Giulia markerat
Karta över Italien med Friuli Venezia Giulia markerat
Provinser
Provinser
Webbplats: www.regione.fvg.it

Friuli–Venezia Giulia (svenska: Friulien och Juliska Venetien) är en autonom region i nordöstra Italien vid Adriatiska havet.

Huvudstad och största stad är Trieste. Regionen omfattar 7 856 km² och har omkring 1,22 miljoner invånare (2016). Friuli-Venezia Giulia består av fyra provinser: Gorizia, Pordenone, Trieste och Udine som i sin tur är indelade i sammanlagt 219 kommuner. Stora delar av regionen har historiskt varit en del av Friulien. Den andra delen av provinsens namn avser Juliska Venetien, ett namn som härstammar från slutet av 1800-talet och baseras på bergskedjan Juliska alperna och indirekt Julius Caesar. Friulien och Juliska Venetien är en av tre provinser som ingår i Le tre Venezie (se Venetien).

Friuli-Venezia Giulia ligger litet avsides från de vanliga turistråken. Men de besökare som verkligen hittat vägen till den alpina gränsregionen mot Slovenien (Juliska alperna) kommer hit på grund av den oförstörda naturen, för att slippa det sedvanliga ståhejet i turistorterna - och framför allt för det goda köket och de berömda vinerna. Orter som San Daniele del Friuli får finsmakarna att omedelbart längta efter den berömda skinkan, Carnia, det vackra alplandskapet längst upp i norra Friulien, är en synonym för förstklassigt griskött och den delikata ostsorten Montasio, och vinkännarna spetsar genas öronen när de hör namn som Collio, Grave del Friuli och Colli Orientali. I regionen Friuli-Venezia Giulia började vinodlarna redan tidigt satsa på mindre skördar - och tack vare detta medvetna kvalitetstänkande räknas de numera till de bästa producenterna i hela Italien.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [1] ISTAT 25 september 2016

Claudia Piras, Culinaria Italia: Italienska Specialiteter, Könemann, 2004

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Wikipedia
Wikipedia har en upplaga på Friuli-Venezia Giulia.