Apulien

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Apulien
Region
Flag of Apulia.svg
Flagga
Coat of Arms of Apulia.svg
Symbol
Provinser Bari, Barletta-Andria-Trani,
Brindisi, Foggia, Lecce, Taranto
Huvudstad Bari
Area 19 540 km²
Folkmängd 4 079 278
Befolkningstäthet 209 invånare/km²
Regionspresident Michele Emiliano (PD)
GeoNames 3169778
Karta över Italien med Apulien markerat
Karta över Italien med Apulien markerat
Provinser
Provinser
Webbplats: www.regione.puglia.it

Apulien (italienska: Puglia) är en region i sydöstra Italien.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Apulien är ett långsträckt kustlandskap och gränsar i öst till Adriatiska havet, i sydöst till Joniska havet och i syd till Otrantosundet och Tarantobukten. Regionens sydligaste del är halvön som kallas Salento vilken utgör klacken på den italienska stöveln. Landmässigt gränsar Apulien till regionerna Molise i norr, Kampanien i väster och Basilicata i sydväst. Det är inte långt till Albanien, bara 80 kilometer sjövägen över sundet. Apulien sträcker sig i norr upp till Promontorio del Gargano och var skådeplatsen för andra puniska kriget 218-202 f.Kr.

Regionen är 19 366 kvadratkilometer stor och har 4,02 miljoner invånare (2001). Regionens huvudstad är Bari, andra viktiga städer är Taranto, Lecce, Foggia och Brindisi som dessutom är huvudorter i provinserna med samma namn. Brindisi är en viktig hamnstad för trafik mot Grekland. Apulien är mestadels ett platt landskap, men i norr bryts landskapet av den bergiga halvön Gargano.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Den huvudsakliga sysselsättningen i Apulien var förr jordbruk och fiske, men har snabbt skiftat mot industri. I regionen finns oljeraffinaderier, kemisk industri, järn och stål, cement, plastindustri och halvfabrikat. Det milda klimatet gör att regionen kan bjuda bördiga jordbruksmarker där det odlas mandel, oliver och spannmål. Apulien är Italiens största producent av olivolja. Apulien är numera ett viktigt vindistrikt där det produceras fina rödviner, främst av druvsorterna Primitivo, Negroamaro och Sangiovese. På en odlingsarea om 107 571 hektar producerar man årligen 7 580 000 hektoliter vin, varav 260 000 hektoliter är DOC-viner (se även den separata artikeln italienska viner).

Tillgången på vatten av god kvalitet har länge varit ett akut problem i Apulien, och man har fått leda vatten från floden Sele i Kampanien över Apenninerna via akvedukter.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]