Gångfartsområde

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Till vänster märket Gångfartsområde och till höger det gamla märket Gårdsgata. Till vänster märket Gångfartsområde och till höger det gamla märket Gårdsgata.
Till vänster märket Gångfartsområde och till höger det gamla märket Gårdsgata.
Gångfartsområde i centrala Eskilstuna. Hela området är i detta fall målat i blått för att tydligt avskilja det.

Ett gångfartsområde, tidigare gårdsgata, är ett område (ofta gata eller torg) där all trafik sker på de gåendes villkor. Fordon, dvs. även cyklar, får inte köras fortare än gångfart, föraren har väjningsplikt mot gående och fordon får bara parkeras på särskilt anordnade parkeringsplatser. Till skillnad från en gågata är det dock inte förbjudet med motordriven genomfartstrafik.

Begreppet gångfartsområde och dess märke infördes i Sverige den 1 juni 2007 och ersatte begreppet gårdsgata. För de då befintliga gårdsgatorna gällde de äldre lagkraven fram till 31 maj 2012 och den äldre skyltningen fick användas fram till dess.[källa behövs] Därefter accepterar lagen inte längre begreppet gårdsgata. Ett gångfartsområde måste vara utformat så att det framgår att gående nyttjar hela ytan och så att det inte inbjuder fordonsförare att köra fortare än gångfart, vilket inte krävdes för föregångaren gårdsgata. Det var därför inte avsett vid lagändringen att alla gårdsgator skulle bli gångfartsområden.[källa behövs]

I Eskilstuna (Nygatan/Gymnastikgatan) har kommunen höjt upp korsningen samt valt att måla hela området blått för att avskilja det från gator där det inte är gångfartsområde.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

De första gårdsgatorna anlades i Nederländerna i slutet av sextiotalet, etablerades i nederländsk lagstiftning 1976, och anammades i flera andra länder under slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet. Till Sverige kom gårdsgatorna 1994.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”"Nygatan och Gymnastikgatan - Vi har infört gångfartsområde i korsningen"”. Eskilstuna kommun. Arkiverad från originalet den 24 december 2013. https://web.archive.org/web/20131224103802/http://www.eskilstuna.se/sv/Bygga-bo-och-miljo/Stadsplanering-och-byggande/Projekt/Nygatan-och-Gymnastikgatan/. Läst 21 december 2013. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Trafikförordningen 1998 (SFS 1998:1276). Kan läsas på http://lagen.nu/1998:1276 (besökt 2008-10-07). Gångfartsområde behandlas i 8 kap 1§ (hur man kör) och 10 kap 8§ (utformningskrav). Övergångsbestämmelser för gårdsgata anges under rubrik "Förordning (2007:101) om ändring i trafikförordningen (1998:1276)".