Gösta Frohm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gösta Frohm
Född26 december 1908
Sollefteå, Sverige
Död23 september 1999 (90 år)
Lidingö kommun, Sverige
MedborgarskapSverige
Redigera Wikidata

Sten Gösta Frohm, född 26 december 1908 i Sollefteå i Västernorrlands län, död 23 september 1999 i Lidingö, Stockholms län, var en svensk friluftsledare, mest känd som skapare av Skogsmulle, för vilket han har fått epitetet "Gammelmulle".

Frohm föddes och växte upp i Sollefteå och bodde under många år i vaktmästarbostaden på Lida friluftsgård. Han blev tidigt knuten till Friluftsfrämjandet och var redan 1935 ledare för skidkurser i Storlien. Yrkesmässigt var han i tre år i början på 1940-talet arméns idrottsofficer. Frohm anställdes på Skid- och Friluftsfrämjandet centrala kansli i Stockholm 1946 och kom med idéer om utbildning i modern stil, vilket betydde att bryta ny mark i ständig kamp för anslag. Första Mulleskolan startade 1957 och sedan har mer än en halv miljon barn gått i mulleskola. Frohm författade böcker med nya figurer och barnvisor som han gärna sjöng och spelade dragspel till.

Frohm pensionerades 1973 och blev därefter verksam i Lidingös Friluftsfrämjande lokalavdelning men har även åkt runt i Sverige och i andra länder och hållit anföranden. 1985 startade den första förskolan, I Ur och Skur Mulleborg av Susanne Drougge (då Sundström och själv Mullebarn på 1960-talet) och Siw Linde, båda verksamma i Lidingö lokalavdelning av Friluftsfrämjandet. I Ur och Skur är Friluftsfrämjandets förskole- och skolverksamhet, där inriktningen är miljömedvetande genom lek och äventyr i naturen. 2006 fanns det närmare 200 stycken I Ur och Skur-förskolor med en gemensam I Ur och Skur-stiftelse som bas. Susanne Drougge utvecklade sedan I Ur och Skur vidare i skolan och idag finns det även I Ur och Skur skolor upp till årskurs 5. Tillsammans med lokala Friluftsfrämjandet startade Frohm "Mulleriket i Sollefteå" som får nya uppföljare runt om i Sverige.

Frohm bildade Skogsmullestiftelsen år 1987. Han tilldelades 1997 medaljen Illis Quorum av regeringen för sitt engagemang för barn och natur i Mulleskolan och medaljen överlämnades den 2 december 1997 av miljöminister Anna Lindh.

I januari 1998 utsågs han till "Årets kulturperson" i Botkyrka kommun.

På det f.d. flygflottiljsområdet i Tullinge finns numera Gösta Frohms väg.