Göteborg Energi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
"Ellysepalatset", Göteborg Energis huvudkontor.
Värmeverk.

Göteborg Energi är ett energiföretag i Västsverige som säljer och distribuerar elektricitet, fjärrvärme, fjärrkyla, naturgas, bredband (via stadsnätoperatören GothNet) med mera. Företaget har 1 173 anställda och en omsättning på 6 956 miljoner kronor (2012). Företagets t.f VD är Alf Engqvist. Göteborg Energi äger Rya KraftvärmeverkHisingen i Göteborg. Bolaget är helägt av Göteborgs Kommunala Förvaltning AB, det vill säga Göteborgs kommun.

Göteborg Energi är idag Sveriges största helt kommunala energibolag.

Huvudkontoret på Gårda[redigera | redigera wikitext]

Göteborg Energis huvudkontor vid Rantorget på Gårda var klart för inflyttning vid årsskiftet 1959–1960. Beslut om byggande fattades av styrelsen för el- och gasverken i slutet av 1956. Byggnaden ritades av Nils Einar Eriksson och Nils Andréasson. Byggnaden är 85 meter lång och sju våningar hög och kostade 7,65 miljoner kronor. I en andra omgång uppfördes verkstäder och förråd och den totala kostnaden uppskattades till 20 miljoner kronor. Inledningsvis användes fem av våningarna av elverket, medan de övriga våningarna disponerades av andra kommunala verk.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Elverket bygger för 20 milj. kronor. Sjuvånings kontor färdigt 1959–60”. Göteborgs-Tidningen. 11 augusti 1958.  (Ur Göteborgs hembygdsförbunds arkiv.)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]