Gastroesofageal refluxsjukdom

Från Wikipedia
Version från den 8 april 2016 kl. 19.12 av RomulusBot (Diskussion | Bidrag) (→‎top: Mallnamnsbyte, replaced: {{Infobox_sjukdom → {{Faktamall hälsotillstånd med AWB)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gastroesofageal refluxsjukdom
latin: refluxus morbidus gastrooesophagealis
Endoskopisk bild som visar en avsmalning av matstrupen nära magen till följd av kroniskt gastroesofagalt återflöde.
Klassifikation och externa resurser
ICD-10K21
ICD-9530.81
OMIM109350
DiseasesDB23596
eMedicinemed/857  ped/1177
MeSHsvensk engelsk

Gastroesofageal refluxsjukdom eller GERD (från engelska GastroEsophageal Reflux Disease) är en vanlig orsak till symtomen halsbränna och sura uppstötningar. I ca 70 % av fallen ses inga synliga förändringar i matstrupen men hos ett mindre antal patienter kan man vid gastroskopiundersökning se s.k.refluxesofagit, det vill säga matstrupsinflammation. Orsaken är återflöde (reflux) av magsyra upp i matstrupen (esofagus) från magsäcken (gaster).

Återflödet beror på bristande stängningsförmåga hos övre magmunnen som är vanligt tillsammans med mellangärdsbråck. Fetma, rökning och vissa läkemedel har också en avslappnande effekt på magmunnen.

Symptom

De vanligaste symtomen är svidande smärta bakom bröstbenet och halsbränna. Andra indikationer kan vara illamående, smärta i mellangärdet, sväljsvårigheter och en känsla av att ha en klump i halsen (globus hystericus). Det finns även de som får astmaliknande besvär Gastroesofageal refluxsjukdom, i dagligt tal kallat reflux. Hos barn kan matvägran och viktnedgång vara tecken på reflux, det finns även de som reagerar med raseriutbrott och har sömnsvårigheter. Något som dock är gemensamt för nästan alla är dålig andedräkt speciellt på morgonen efter att man sovit.

Diagnos

Behandling

Behandling sker genom förbättrade matvanor, protonpumpshämmare och i värsta fall operation där magmunnen tätas.

Referenser

Källor