Golden Air

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Golden Air
Golden Air SE-LTX 20071020.JPG
Flygfakta
CallsignGolden
IATADC
ICAOGAO
Flottstorlek0
Destinationer2
Företagsfakta
HuvudkontorTrollhättan, Sverige
Historia
Grundat1976
Gick upp iBraathens Regional
Struktur
ModerbolagBraathens Aviation
Övrigt
Webbplatswww.goldenair.se

Golden Air har funnits sedan 1976 och är ett svenskt bolag som sedan 2012 enbart marknadsför en reguljär flyglinje mellan Trollhättan-Vänersborgs flygplats och Stockholm-Bromma. Flyglinjen trafikeras med SAAB 2000. Från och med 2012/2013 ägs flygbolaget av Braathens Aviation. Alltså säljer Golden Air flygbiljetten men rutten trafikeras av Braathens Regional.[1] Braathens Aviation äger bland andra Malmö Aviation och Sverigeflyg (alltså Golden Air, Gotlandsflyg, Kullaflyg, Sundsvallsflyg, Blekingeflyg, Kalmarflyg och Flysmaland) men trafikerar även vissa rutter för Scandinavian Airlines. Braathens Regional och Golden Air är baserade på Trollhättan-Vänersborgs flygplats.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Början till Golden Air var en flyglinje från Lidköping till Arlanda där Erik Thun AB skötte driften och efter konkursen av flygbolaget 1993 fick ett flygplan[2]. Planet användes för att starta en flyglinje mellan Trollhättan-Vänersborgs flygplats och Bromma flygplats. Golden Air expanderade och hade 2011 totalt 17 plan.

I december 2011 sålde Erik Thun AB 75 procent av aktierna i Golden Air AB, med en option på resterande inom tre år, till Braathens Aviation[3].

Från den 1 januari 2012 flyttades allt i Golden Air till Braathens Regional förutom linjen mellan Trollhättan och Bromma som fortfarande marknadsförs under namnet Golden Air.

Tidigare trafik[redigera | redigera wikitext]

Golden Air flög även linjen Arlanda-Örnsköldsvik flygplats för flygarrangören Höga Kusten Flyg med två SAAB 2000.

Golden Air flög också även för Kullaflyg beträffande trafiken på linjen från Ängelholm-Helsingborg flygplats till Stockholm-Bromma, Visby flygplats och Mora-Siljan flygplats med en SAAB 2000 och en ATR 72-500.

Golden Air flög även för Blekingeflyg och Sundsvallsflyg med varsin SAAB 2000 samt för Gotlandsflyg med en ATR 72-500. I slutet av mars 2010 började även Golden Air att flyga för Blue1 från Stockholm-Arlanda till följande finländska destinationer: Tammerfors, Vasa samt Åbo. Flygningarna genomfördes med flygplan av typen SAAB 2000. Detta var så kallade wetlease.

Golden Air har även flugit på uppdrag av Skyways. Det gjordes på sträckan Trollhättan till Arlanda, med flygplan av typen SAAB 340.

Golden Air utförde underhållet på sina SAAB 2000 flygplan på Ängelholms flygplats.

Flygflotta[redigera | redigera wikitext]

Braathens Regionals flotta bestod 2014 av följande flygplan:

(Alla flygplan och flygande personal har flyttats till Braathens Regional.)

Flygplan Antal Passagerare Övrigt
ATR 72-500 5 72
SAAB 2000 12 50 Europas största operatör av SAAB-flygplan.

Vissa plan hyrs ut till SAS:s trafik bland annat till Uleåborgs flygplats, Tammerfors-Birkala flygplats och även till Åbo flygplats.

SAAB 340 1 36 Europas största operatör av SAAB-flygplan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]