Nextjet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
NextJet AB[1]
En av bolagets Saab 340 landar på Åre Östersund Airport.
En av bolagets Saab 340 landar på Åre Östersund Airport.
Flygfakta
Callsign Nextjet
IATA 2N
ICAO NTJ
Buy on board Ja
Flottstorlek 17[2]
Destinationer 21
Företagsfakta
Typ Aktiebolag
Org.nr 556640-5170
Huvudkontor Stockholm-Arlanda
Bransch Flygtransport
Historia
Grundat 2002
Gick upp i Höga Kusten Flyg
Ekonomi
Omsättning 450 651 tkr
Struktur
Ägare Höga Kusten Flyg 2012–
Dotterbolag Next Jet Private AB 100 %
Sweports AB 100 %
Övrigt
Företagsslogan Hela Sveriges Flygbolag
Webbplats NextJet

Nextjet är Sveriges största regionala flygbolag, med Stockholm-Arlanda som huvudflygplats. Linjenätet inkluderar 21 orter, de flesta i Sverige, men även i Danmark, Finland och Norge. Huvudkontoret ligger från 2013 även det på Stockholm-Arlanda flygplats.

Flygbolaget grundades av ett antal piloter, som efter att ha sett lågkonjunkturen drabba flygindustrin 2001 bestämde sig för att starta ett nytt flygbolag. Det nya flygbolaget skulle fokusera på säkerhet, personlighet och ekonomi, och därigenom skulle både flygbolaget och dess medarbetare komma att urskilja sig från mängden som både "Ogamla och ovanliga"

Historia[redigera | redigera wikitext]

En BAe ATP i Nextjet-färger.

Bolaget grundades 2002 under namnet "NEX Time Jet" och fick ett officiellt godkännande från svenska transportstyrelsen att påbörja trafikflygverksamhet två år senare. Det första flygplanet var en Beech 200 med blygsamma 9 passagerarplatser, men väl lämpat för taxiflygverksamhet både inom Sverige och i Europa.

Senare utökades taxiflygverksamheten till att även innefatta affärsjetflygplan, av modellerna Citation Bravo och Excel. Det var också ifrån den här tiden som bolaget fick sitt nuvarande namn "Nextjet"

Nästa steg i expansionen kom 2005 och innebar anskaffandet av ytterligare Beechflygplan, men nu av den större modellen 1900D. Denna var bättre lämpad för den nya, reguljära passagerartrafiken som lanserades

Två år senare, 2007 påbörjades även anskaffningen av SAAB340 som ett större komplement och ett verktyg för tillväxt i norden. Flygplanet är både ett av världens säkraste och populäraste, och framöver skulle Nextjet utöka flottan till som mest 22 exemplar

Året därpå, 2008 startade NextJet ett flertal nya linjer och för detta ändamål anskaffades flygplan av en något större modell: British Aerospace ATP. Flygplanet har med sina väl avvägda prestanda, sin låga bullernivå, och goda driftsekonomi blivit något av ett signum för Nextjet.

Kanske eftersom Nextjet är ensam operatör i världen av denna modell i passagerarversion.

2013 köptes Nextjet upp av den betydligt mindre operatören Höga Kusten Flyg. Båda bolagen fortsätter använda sina nuvarande varumärken. Det nya bolaget fick 275 anställda och en omsättning på över 800 miljoner kronor. Sammanlagt har man 23 flygplan som flyger till 18 destinationer i Sverige, Finland och Mariehamn på Åland

Destinationer[redigera | redigera wikitext]

Flotta och ombordservice[redigera | redigera wikitext]

Typ Antal säten Antal
BAE ATP 60-68 5
Saab 340 33-36 12[3]

British Aerospace ATP-flygmaskinerna utvecklades och monterades av BAE i Prestwick, och SAAB340-flygplanen av Svenska SAAB i Linköping.

Nextjets flygplansflotta roteras kontinuerligt från de olika linjerna, med hänsyn taget till passagerarantal, årstid, tekniskt underhåll, med mera.

Ombordservice finns på varje flygning, men varierar mellan bjud- och försäljningskoncept beroende på sträcka och tidpunkt för resan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”NEXTJET AB”. 121.nu ESEA Invest AB. http://www.121.nu/onetoone/foretag/nextjet-ab/grunddata. Läst 2013-04-10. 
  2. ^ ”Sök luftfartyg”. Transportstyrelsen. http://transportstyrelsen.se/sv/Luftfart/Luftfartyg-och-luftvardighet/Luftfartygsregistret/Sok-luftfartyg/. Läst 2013-04-10. 
  3. ^ ”Nextjets flotta”. http://www.transportstyrelsen.se/. Läst 01 augusti 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]