Grand Hotel, Lund

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Grand Hotel sett från Bantorget, 2012

Grand Hotel är ett av Lunds äldsta och mest klassiska hotell och har även en restaurangverksamhet

Grand Hotel ritades av stadsarkitekten i Helsingborg Alfred Hellerström och uppfördes i "historicerande" stil 1896–98 vid Bantorget. Den officiella invigningen ägde rum den 12 oktober 1899. Från början var hotellets och dess matsals publik huvudsakligen av borgerlig karaktär, men med bland annat anställandet av Ingrid Persdotter, tidigare välkänd servitris på Akademiska Föreningen, på 1910-talet kom hotellet också att få en stor akademisk publik, och en mängd berömda akademiska lundaprofiler har tillbringat åtskilliga delar av sin fritid här, däribland Sam Ask, Carl Henrik Jensen-Carlén (vars många karikatyrteckningar av andra stamgäster pryder bland annat matsal och foajé), Fritiof Nilsson Piraten och Sten Broman. Båda de sistnämnda har sedermera fått rum i byggnaden uppkallade efter sig och givit namn åt maträtter på restaurangens meny: i Piratens fall en smörgås med ål och i Bromans en av denne komponerad variant av köttbullar med whisky i såsen.

Grand Hotel, Lund, 1920

Grand Hotel är eller har också varit samlingslokal för en rad olika sällskap, ordnar och organisationer i Lund såsom Knutsgillet, Sällskapet CC, Lukasgillet, en av stadens Rotaryklubbar med mera.

Byggnadens fasader är klädda med kalkrik övedssandsten, efter långt framskridet vittrande omkring 2010 delvis utbytta vid en restaurering med tysk sandsten och med hårdare orsasandsten.

Grand Hotel har även en matbutik som heter Grand Deli och som ligger på Klostergatan 11, där kan man köpa dagens lunch, sallader , delivaror och ta med en helgmeny hem.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]