Grease

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om filmen. För musikalen med samma namn, se Grease (musikal).
Grease
(Grease)
Genrekomedi, musikal
RegissörRandal Kleiser
ProducentRobert Stigwood,
Allan Carr
ManusAllan Carr
SkådespelareJohn Travolta,
Olivia Newton-John
OriginalmusikJohn Farrar,
Barry Gibb,
Louis St. Louis
ProduktionsbolagParamount Pictures
Premiär
Speltid110 minuter
LandUSA
Språkengelska
Budget$6 miljoner
Intäkter$394 955 690
UppföljareGrease 2
IMDb SFDb

Grease är en amerikansk musikalfilm som hade biopremiär i USA den 16 juni 1978[1], baserad på musikalen med samma namn. Den parodierar flera av sina föregångare, i synnerhet West Side Story. Musiken är en pastischrock 'n roll.

Handling[redigera | redigera wikitext]

På skolan Rydell High går killgänget T-birds, med ledaren Danny Zuko (John Travolta) och tjejgänget Pink Ladies, med ledaren Rizzo (Stockard Channing). När de börjar sitt sista år, börjar den nya flickan Sandy (Olivia Newton John) på skolan, som redan lärt känna Danny under sommaren, då de haft en romans. Danny tror att Sandy ska börja i klosterskola i Australien men Sandys föräldrar ändrar sig i sista sekunden. Danny berättar för sina kompisar om Sandy som en cool tjej medan Sandy (som tas upp i Pink Ladies) berättar om honom som en gullig lite mesig kille. De är mycket intresserade av varandra men Danny vågar inte visa det för sina kompisar.

Efter ett år fyllt av trubbel, kärlek och svek, och då Danny och Sandy åter gått skilda vägar, är det skolavslutning på Rydell. Då har båda förändrats, Danny har börjat i skolans friidrottslag som sprinter och bestämt sig för att ta Sandy istället för kompisarna medan Sandy kommer och ser ut som en av de coola tjejerna, med tuperat hår och tajta skinnkläder. I filmen är det mycket dans och sång.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Grease är det engelska ordet för konsistensfett. Det är även det amerikanska slanguttrycket för brylcreme, vilket var populärt att ha i håret på 1950-talet om man var raggare.

Grease hade redan tidigare visats på Broadway. John Travolta spelade där en lite mer naiv rollfigur. Filmen Grease blev mer populär. Där fick båda huvudrollsfigurerna spela ut, speciellt Olivia Newton-John som fick spela både den snälla och den stygga Sandy.

Vid premiären i USA med uppvisning av skådespelarna bestämde sig Olivia Newton-John (Sandy) att vid första premiären se ut som den blyga, försiktiga Sandy och sedan vid den andra premiären se ut som den hårda och tuffa Sandy.

Filmen hade Sverigepremiär den 25 september 1978[2] i 70 mm kopia på biografen Sergelteatern i Stockholm.

Musiken[redigera | redigera wikitext]

Filmmusiken släpptes på LP och senare även på CD, och många av låtarna från filmen blev stora hits. Den största hiten blev troligen "You're The One That I Want", som framfördes av John Travolta och Olivia Newton-John. Titellåten "Grease" skrevs och producerades av Barry Gibb och framfördes av Frankie Valli.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Grease” (på engelska). Box Office Mojo. 16 juni 1978. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=grease.htm. Läst 9 september 2016. 
  2. ^ ”Grease”. Svensk filmdatabas. 25 september 1978. http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?type=MOVIE&itemid=5183. Läst 9 september 2016. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]