Gulbröstad snäppa

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gulbröstad snäppa
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Calidris bairdii, Deer Creek, Ohio 2.jpg
Juvenil gulbröstad snäppa. Notera den ljusa fläcken över tygeln, det jämnt ljusfjälliga ovansidan och den långa handpenneprojektionen.
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningVadarfåglar
Charadriiformes
UnderordningVadare
Charadrii
FamiljSnäppor
Scolopacidae
SläkteCalidris se text
ArtGulbröstad snäppa
C. bairdii
Vetenskapligt namn
§ Calidris bairdii
AuktorCoues, 1861
Utbredning
Bairds Sandpiper Range.png
Synonymer
  • Actodromas bairdii
  • Erolia bairdii
  • Heteropygia bairdii
Hitta fler artiklar om fåglar med

Gulbröstad snäppa (Calidris bairdii) är en liten i huvudsak amerikansk vadare.[2]

Utseende och fältkännetecken[redigera | redigera wikitext]

Juvenil gulbröstad snäppa

Adulta fåglar mäter 14–17 centimeter och har svarta ben och en liten tunn mörk näbb. Sedd framifrån eller bakifrån har den en karaktäristisk tillplattad oval kroppsform. Den är mörkbrunt vattrad på ovansidan med oregelbundna svarta fläckar och mestadels vit undertill med mörk stjärt och svart övergump med vita kanter. Huvudet och bröstet är mörkt streckat på ljusbrunt till gulbrun botten och den har en vit haklapp och ofta en vit fläck ovanför den mörka tygeln. Denna vita fläck fortsätter ofta i ett svagt ljust ögonbrynsstreck. I vinterdräkt är den ljusare gråbrun på ovansidan.

Den kan vara svår att i fält skilja från andra mindre Calidris-vadare, exempelvis sandlöparen. En av dess särdrag är att den har lång handpenneprojektion, det vill säga att den har mycket långa vingar som sträcker sig längre än stjärten när fågeln befinner sig på marken. Bland de mindre Calidris-vadarna delar den detta fältkännetecken endast med vitgumpsnäppa (C. fuscicollis) som skiljer sig från gulbröstad snäppa då den har ett tydligare vitt ögonbrynsstreck, gråare fjäderdräkt och en helvit övergump.

Den juvenila fågeln har tydlig ljusbeige grundton på huvudet och bröstet och ovansidan är gråbrun med starkt kontrasterande vita fjäderspetsar.

Den har ett kort surrigt drillande lockläte i flykten som låter ungefär "prrrit".

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Gulbröstad snäppa häckar på den norra tundran från allra östligaste Sibirien och österut till västra Grönland. Den är en flyttfågel som övervintrar i Sydamerika. Den är en sällsynt gäst i Västeuropa.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Vissa auktoriteter placerar gulbröstad snäppa i släktet Erolia. Sitt vetenskapliga namn har den fått efter naturalisten Spencer Fullerton Baird som var verksam på 1800-talet. Den kan ha hybridiserat med prärielöpare (Calidris subruficollis).

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Tio individer av gulbröstad snäppa har genom åren godkänts som spontant förekommande i Sverige fram till och med 2016. Den första observerades 1982 i augusti på Stora ÖrenÖland. Övriga fynd har gjorts på Gotland, samt i Skåne, Halland och Hälsingland och fyra av fynden har gjorts i oktober.[3]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Rede med de normalt fyra äggen.

Den återfinns ofta på torra platser med låg vegetation, så även på flytten, men även på stränder och tångbankar. Redet är en uppskrapad grop direkt på marken. Äggen som oftast är fyra till antalet är ljust gråbruna med mörka rödbruna oregelbundna fläckar. Båda föräldrarna ruvar äggen tillsammans i 19-22 dygn. De födosöker genom att patrullera gyttjiga stränder där de plockar upp föda som de lokaliserar med synen. De lever främst av insekter och mindre kräftdjur.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Delar av artikeln är översatt från engelskspråkiga wikipedias artikel Baird's Sandpiper, läst 2008-07-03

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Calidris bairdii Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2017) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2017 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2017-08-11
  3. ^ Gulbröstad snäppa Arkiverad 17 november 2017 hämtat från the Wayback Machine., Sveriges ornitologiska förenings raritetskatalog.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]