Gycklarnas afton

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gycklarnas afton
RegissörIngmar Bergman
ProducentRune Waldekranz
ManusIngmar Bergman
SkådespelareÅke Grönberg, Harriet Andersson, Hasse Ekman
OriginalmusikKarl-Birger Blomdahl
FotografHilding Bladh, Sven Nykvist
ProduktionsbolagAB Sandrew-Produktion
Premiär1953
Speltid92 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Gycklarnas afton är en svensk dramafilm från 1953. Den regisserades av Ingmar Bergman, som även skrev filmens manus. Handlingen kretsar kring en grupp cirkusartister som reser omkring i början av 1900-talet.

Filmen blev ett fiasko när den kom ut 1953, men anses idag som ett mästerverk och en av Bergmans bästa. På den brittiska tidningen Empire's lista över historiens 500 bästa filmer ligger den på plats 300.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Cirkusdirektören Albert (Åke Grönberg) kommer med sin misslyckade cirkus till den skånska småstad där hans hustru, som han övergivit, bor. Han önskar innerst inne lämna cirkusen och dra sig tillbaka till sitt gamla hem. Han är tillsammans med cirkusryttarinnan Anne (Harriet Andersson) men hon förförs av den lokala teaterns förste älskare Frans (Hasse Ekman). Till sist kommer det till en uppgörelse mellan Albert, Anne och Frans.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Empire's 500 Greatest Movies of All Time”. Cinemarealm.com. http://www.cinemarealm.com/best-of-cinema/empires-500-greatest-movies-of-all-time/. Läst 1 september 2013.