Såsom i en spegel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Såsom i en spegel
Genre Drama
Regissör Ingmar Bergman
Producent Allan Ekelund
Manus Ingmar Bergman
Skådespelare Harriet Andersson,
Gunnar Björnstrand,
Max von Sydow,
Lars Passgård
Originalmusik Erik Nordgren
Fotograf Sven Nykvist
Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Premiär 1961
Speltid 89 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb SFDb

Såsom i en spegel är en svensk dramafilm från 1961 regisserad av Ingmar Bergman. Titeln är ett citat ur "Kärlekens lov", 1 Kor. 13 (1917 års bibelöversättning): "Nu se vi ju på ett dunkelt sätt, såsom i en spegel, men då skola vi se ansikte mot ansikte."

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen skildrar en familj under tjugofyra intensiva timmar. Den självupptagne författaren och änklingen David återvänder efter en vistelse i Schweiz för att vistas en tid på en ö tillsammans med sina barn Karin och "Minus", samt svärsonen Martin. David är en i kommersiellt hänseende framgångsrik författare men önskar också bli erkänd av kritikerna. Dottern Karin, som just kommit hem från en vistelse på ett mentalsjukhus, är schizofren och tror sig höra röster från en vägg vilket, enligt henne, är ett tecken på Guds snara ankomst. Detta kammarspel bygger på rollpersonernas väldigt subjektiva tolkningar av det stundtals lugna skeende som tittarna ser. Mot slutet av filmen förvärras Karins sjukdom och hon möter slutligen Gud, även om det inte blir som hon tänkt sig.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Såsom i en spegel är skriven och regisserad av Ingmar Bergman. Det är den första i Bergmans trilogi om tro och följdes av Tystnaden och Nattvardsgästerna. Den utspelar sig på en ö i skärgården och handlar om en författare, David (Gunnar Björnstrand) hans barn Karin (Harriet Andersson) och Minus (Lars Passgård) samt svärsonen Martin (Max von Sydow), som är läkare.

Filmen belönades 1962 med en Oscar för Bästa utländska film[1] och var även nominerad i kategorin Bästa originalmanus. Såsom i en spegel var också nominerad för Guldbjörnen vid Berlins internationella filmfestival år 1962.[2]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Sven Nykvist och Ingmar Bergman under inspelningen av Såsom i en spegel.

Musik i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Oscars.org. Vinnare och nominerade 1962. Läst 2014-02-27
  2. ^ imdb.com Läst 2014-02-27.