En lektion i kärlek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En lektion i kärlek
GenreDrama
RegissörIngmar Bergman
ProducentAllan Ekelund
ManusIngmar Bergman
SkådespelareEva Dahlbeck, Gunnar Björnstrand, Yvonne Lombard, Harriet Andersson
OriginalmusikDag Wirén
ProduktionsbolagSvensk Filmindustri
Premiär1954
Speltid96 minuter (TV-version 92 minuter)
LandSverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

En lektion i kärlek är en svensk dramafilm från 1954 i regi av Ingmar Bergman. Regiassistent var Rolf Carlsten.[1]

En lektion i kärlek blev en stor internationell framgång och var Bergmans första av tre filmer i en genre, som kan karakteriseras som den lätta erotiska komedin. De två följande var Sommarnattens leende och Kvinnodröm. Samtliga dessa spelades in under perioden 1953-55 och har samma skådespelare i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

David och Marianne är gifta sedan femton år, men sedan gynekologen David låtit sig förföras av en patient är äktenskapet i upplösning. David inser dock, att han älskar sin hustru och iscensätter ett utstuderat spel för att vinna henne tillbaka. Han överrumplar Marianne på ett tåg på väg till Köpenhamn, där hon skall möta sin älskare Carl-Adam, en ungdomsvän till dem båda. Då de anlänt till Köpenhamn övergår handlingen i ett triangeldrama.

Recensionsutdrag[redigera | redigera wikitext]

Signaturen Robin Hood i Stockholmstidningen: "Jag tycker Ingmar Bergman gjort en förtjusande film. Den är ingenting för avantgardister och litterära djupingar. Den är en 'vanlig' film, men sådana vanliga filmer är ovanliga."

Harry Schein i Bonniers Litterära Magasin: "Bortsett från åtskilliga kvicka turneringar i ord och bild fäster man sig särskilt vid Harriet Anderssons pubertetsflicka som tycker att livet är för djävligt och som önskar att hon vore pojke. Skådespelerskan genomför en rörande och utomordentligt skicklig balansgång mellan barn och kvinna och stjäl med sin otroligt naturliga replik åtskilliga spelscener från så pass rutinerade aktörer som Gunnar Björnstrand och Eva Dahlbeck."[2]

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Ej krediterade, urval[redigera | redigera wikitext]

Visningar[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade premiär den 4 oktober 1954Röda Kvarn i Stockholm och Uppsala.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rolf Carlsten, regiassistent, "En lektion i kärlek", IMDb.
  2. ^ Svensk Filmdatabas.