Ur marionetternas liv

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ur marionetternas liv
(Aus dem Leben der Marionetten)
Genre Drama
Regissör Ingmar Bergman
Producent Horst Wendlandt, Ingmar Bergman
Manus Ingmar Bergman
Skådespelare Ronert Atzorn, Christine Buchegger, Martin Benrath
Originalmusik Rita Wright
Fotograf Sven Nykvist
Produktionsbolag Personafilm GmbH, Bayerische Staatsschauspiel
Premiär 1980
Speltid 103 minuter
Land Sverige
Västtyskland
Språk Tyska
IMDb SFDb

Ur marionetternas liv (originaltitel: Aus dem Leben der Marionetten) är en västtysk-svensk film från 1980, som regisserades av Ingmar Bergman under hans tid i landsflykt i Västtyskland. Filmen, som pendlar mellan svartvitt och färg, producerades ursprungligen för tysk television.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Peter Egermann (samma karaktär som i Scener ur ett äktenskap) dödar den unga prostituerade Katarina Krafft, kallad "Ka", och förgriper sig på hennes döda kropp. I tillbakablickar och förhörsprotokoll med anhöriga rullas historien upp: Peter har en framgångsrik karriär och är gift med en likaså framgångsrik kvinna som bär samma namn som mordoffret (Katarina Egermann, även hon en karaktär i Scener ur ett äktenskap). Det utåt sett lyckliga äktenskapet präglas av en djup hatkärlek. Peter erkänner inför sin psykiatriker att han har mordplaner som involverar hustrun. En gemensam vän till paret sätter Peter i kontakt med den prostituerade Ka, som han dödar vid deras första möte. Psykiatrikern tolkar dådet som ett våldsamt utbrott av undertryckta impulser.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Ur marionetternas liv spelades in mellan oktober och december 1979 i Bavaria Films studior i München.[1] Filmen börjar och slutar i färg och växlar under mittenpartiet till svartvitt. Enligt en intervju med Bergman hade TV-bolaget ZDF insisterat på att öppningsscenen skulle vara i färg, eftersom tittarna annars skulle kunna tro att det var något fel på deras apparater.[2]

TV-filmen sändes för första gången den 3 november 1980 i ZDF. Världspremiären ägde emellertid rum redan den 13 juli samma år på en filmfestival i Oxford i England.[1]. Efter TV-sändningen började filmen visas på bio.

Skådespelare[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Hauke Lange-Fuchs: Ingmar Bergman Seine Filme – sein Leben, Heyne, München 1988, ISBN 3-453-02622-5, S. 306–307.
  2. ^ Birgitta Steene: Ingmar Bergman: A Reference Guide, Amsterdam University Press 2006, S. 323 ff.