Häagen-Dazs

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Häagen-Dazs
Haagen.jpg
Häagen-Dazs Map.svg
Karta över länder med Häagen-Dazsbutiker.
HuvudkontorMinneapolis, Minnesota
ProdukterGlass
Historia
Grundat1960 i Bronx, New York
GrundareReuben och Rose Mattus
Övrigt
Webbplatshaagendazs.us

Häagen-Dazs är ett amerikanskt företag som tillverkar glass. Företaget grundades 1960[1] av Reuben och Rose Mattus i Bronx i New York. Den 15 november 1976 öppnade de sin första butik i Brooklyn och hade då endast tre smaker: vanilj, choklad och kaffe. Sedan dess har företaget vuxit rejält, och finns i dag över hela USA, och i många andra länder över hela världen.

År 1983 sålde Mattus företaget till The Pillsbury Company. Häagen-Dazs exporterar glass till ett antal länder, däribland Sverige.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Namnet Häagen-Dazs är påhittat i syfte att låta skandinaviskt, men orden betyder ursprungligen ingenting, och digraferna "äa" och "zs" förekommer inte i något skandinaviskt ord. Inom marknadsföring kallas detta foreign branding.

Reuben Mattus ansåg att Danmark var känt för sina mejeriprodukter och hade ett bra rykte i USA. På tidiga Häagen-Dazs-förpackningar användes konturerna av Danmark, och även namnet Copenhagen (Köpenhamn). Reubens dotter Doris Hurley berättar i dokumentären An Ice Cream Show (1999) att hennes far satt i flera timmar vid köksbordet och rabblade konstiga, påhittade ord tills han fann ett företagsnamn han tyckte om; detta för att få ett helt unikt namn på sitt företag.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Häagen-Dazs, 30 januari 2012.

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]