Höksångare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Höksångare
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Status i Sverige: Sårbar[2]
Barred Warbler - Hortobagy - Hungary 282 (18677066453).jpg
Höksångare i Ungern
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Tättingar
Passeriformes
Familj Sylvider
Sylviidae
Släkte Sylvia
Art Höksångare
S. nisoria
Vetenskapligt namn
§ Sylvia nisoria
Auktor Bechstein, 1792
Underarter
  • S. n. nisoria
  • S. n. merzbacheri
Synonymer
Curruca nisoria[3]
Ungfågel
Ungfågel
Hitta fler artiklar om fåglar med

Höksångare (Sylvia nisoria) är en tätting som tillhör familjen sylvider.

Utseende och läte[redigera | redigera wikitext]

Höksångaren är en stor och kraftigt byggd sångare, 15,5-17 cm lång med ett vingspann på 26-29 cm och en vikt på 28-32 gram. Ovansidan är mestadels grå och undersidan vit. Näbben är rak och spetsig. Det gula ögat och formen på stjärten påminner om en hök. Den adulta hannen är mörkare grå på ovansidan och hökvattrad på undersidan. Ögat är klargult och man kan antyda en bister uppsyn. Honan är bara svagt strimmig. Ungfåglar är inte strimmiga och har inga uppenbara urskiljande drag utöver storleken.

Dess lock/orosläte är ett typiskt ljudligt smattrande som sedan avstannar på slutet, "trrrr-´t´t-´t". Man kan jämföra lätet med en upprörd gråsparv. Sången är ett trivsamt tjattrande med många klarare toner som hos koltrasten. Sången kan förväxlas med trädgårdssångarens, men är nästan alltid hårdare, raspigare och har en något högre tonhöjd. Fler ljusa visselljud är invävda i stroferna.

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Höksångaren lever i högvuxen buskmark med spridda träd i öppen terräng, men också i buskrika gläntor i öppen skogsmark. Den häckar i stora delar av östra Europa och tempererade regioner i Asien. Utbredningen i Sverige är begränsad till vissa områden nära havet, särskilt på Öland och Gotland. Den häckar så gott som årligen i Stockholms skärgård. Höksångaren är en skygg och diskret fågel, vilket gör det svårare att inventera populationen. Under häckningssäsongen lägger man lättast märke till dess läte. Den är en flyttfågel som övervintrar i östra Afrika. De flesta fåglarna lämnar Sverige i augusti och återkommer sedan i maj till juni, hanarna före honorna.

Underarter[redigera | redigera wikitext]

Höksångaren delas ofta upp i två underarter:[4]

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Som de flesta sångare äter den insekter, men kan också äta bär och frukt. Höksångaren blir könsmogen efter ett år. Den bygger ett bo av gräs, rötter, hår och strån, oftast en liten bit över marken och gömt i buskar. Honan lägger 3-7 ägg. Äggen ruvas i 12 till 14 dagar under den huvudsakliga häckningsperioden i maj till juli. Ungfåglarna är kvar i boet i 11 till 12 dagar.

Hotstatus[redigera | redigera wikitext]

Höksångarens värdspopulation anses inte hotad och placeras därför i kategorin livskraftig av internationella naturvårdsunionen IUCN.[1] I Sverige däremot kategoriseras den som sårbar av ArtDatabanken.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] BirdLife International 2012 Sylvia nisoria Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.
  2. ^ [a b] Artdatabankens rödlista 2015 Arkiverad 23 april 2016 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Dickinson, E.C., J.V. Remsen Jr. & L. Christidis (Eds). 2013-2014. The Howard & Moore Complete Checklist of the Birds of the World. 4th. Edition, Vol. 1, 2, Aves Press, Eastbourne, U.K.
  4. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]