HH-Ferries

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
HH-Ferries-fartyget Mercandia VIII vid färjeläget i Helsingör.

HH-Ferries var ett färjerederi som trafikerade linjen Helsingborg-Helsingør från senare delen av 1990-talet fram till 2010 då ett samgående med Scandlines genomfördes.Företaget grundades 1996 av den danske skeppsredaren Per Henriksen.

HH-Ferries ägde två färjor, Mercandia IV och Mercandia VIII, varav den förra användes dagligen i trafiken medan den senare utgjorde reserv. Trafiken på Helsingborg-Helsingør bedrevs i poolsammabete mellan Scandlines AB, som fram till och med början av 2015 ingick i Stenasfären, och det tyskägda Scandlines AG. Utöver HH-ferries fartyg trafikerade fartygen M/S Aurora af Helsingborg, M/S Hamlet och M/S Tycho Brahe linjen inom samarbetet. Den 9 januari 2015 meddelades att verksamheten på Helsingborg-Helsingør förvärvades av den europeiska infrastrukturfonden European Diversified Infrastructure Fund (EDIF) som förvaltas av First State Investments.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Under nästan hela efterkrigstiden hade det danska stadsjärnvägarnas (DSB) färjelinje fått konkurrens av Linjebuss LB-färjor, vilka även trafikerade de 1980 resp 1977 nedlagda rutterna Landskrona–Tuborg under namnet "SL" (Skandinavisk Linjetrafik) och Helsingborg–Tuborg–Travemünde under namnet "TL" (Trave Line). De sista åren hette bolaget dock "SFL" (Scandinavian Ferry Lines) - men är idag ihågkommet som "LB" (Linjebuss), vilket var rederiets namn i över 40 år.

Konkurrens blir till monopol[redigera | redigera wikitext]

I samband med byggnationerna av Knutpunkten i Helsingborg och en motsvarande om- och utbyggnad av Helsingörs järnvägsstation och ursprungliga färjeläge slogs de två tidigare konkurrerande rederierna samman till ett enda, Scandlines. Avtalet skrevs under den 29 mars 1990, och innebar att för lastbils- och biltrafik nu endast ett rederi existerade på en av Nordens viktigaste färjelinjer. Sundsbussarna fanns förvisso kvar, men de tog endast emot cyklar och ölkärror.

Problematiken i Helsingör[redigera | redigera wikitext]

Så snart SFL-färjorna försvunnit revs båda färjelägen på Kronborg-sidan av Helsingörs färjehamn (två st. med ett hundratal meter emellan). Under flera år drev Helsingörs kommun en hård linje mot en konkurrent till Scandlines, huvudsakligen av anledningen att Kronborgssidan av hamnen inte fick återbebyggas av estetiska skäl — färjehamnen hade förfulat det historiska slottet.[källa behövs] Plus det faktum att trafiken dit alltid varit ett problem. Under "LB/SFL-tiden" fanns över huvud taget ingen skyltning till det svenskägda rederiets färjelägen,[1][2][3][specificera källa] endast en reklamskylt som liknade en normal dansk vägskylt monterades upp på ett privatägt hustak sent omsider.[1][2][3][specificera källa] Statistik visade att DSB hade en påtagligt högre andel av biltrafiken från Helsingör än till Helsingör (i Helsingborg fanns skyltning till båda färjelägena).[1][2][3][specificera källa]

Lösningen[redigera | redigera wikitext]

Den danske skeppsredaren Per Henriksen övertygade i början av 90-talet det danska folketinget om att den bristande konkurrensen över sundet var till skada för resenärerna och ett koncept som skulle konkurrera med det statsägda monopolet på linjen togs fram och skickades ut på anbud. Lösningen blev att Scandlines färjeläge i Helsingör skulle byggas ut, vilket krävde en tämligen omfattande utfyllnad i Öresund, och från 1996 till sammanslagningen med Scandlines seglade HH-ferries varje halvtimme från båda städerna. Numera är det bara en HH-färja som trafikerar linjen regelbundet, från morgon till kväll, med avgång en gång i timmen. HH-ferries färjeläge i Helsingborg låg tidigare mer avsides för fotpassagerare — entrén var vid Oceangatan ca 500 meter söder om Knutpunkten — men numera seglar man tillsammans med Scandlines från Knutpunkten. I Helsingør så är det dock lite problem för gående som inte känner till att man inte kan gå ombord via Scandlines terminal utan ombordstigning sker vid sidan om Sundsbussarnas terminal.

Redan i april 1997 såldes linjen till sju danska och svenska investerare och företaget döptes om till HH-Ferries.

Nytt monopol[redigera | redigera wikitext]

HH-Ferries uppköptes 2001 av Stenasfären i som redan dessförinnan köpt upp den svenska delen av Scandlines. Den 1 september 2009 upphörde HH-ferries med egna biljetter och tidtabeller och blev endast fartygsoperatör i ett poolsamarbete med Scandlines.

Samarbetet innebar gemensamma biljettpriser och samordnade avgångar från Knutpunkten. I och med sammanslagningen har en av HH-Ferries färjor tagits ur trafik och används endast som förstärkning och därför har personalstyrkan minskats.[4]

Tillbud[redigera | redigera wikitext]

21 september 2014 kring klockan 21 körde Mercandia IV in i piren i Helsingborg med skador på skrovet ovan vattenlinjen som följd. Två personer, en besättningsman och en passagerare, fick föras till sjukhus. Orsaken till olyckan har ännu inte fastställts.[5]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] artiklar i till exempel HD, NST och Kvällspostens arkiv från 1980-1986, finns på rikarkivet, som allt annat tryckt i Sverige
  2. ^ [a b c] Helsingör Dagblads arkiv dito
  3. ^ [a b c] Saken var allmänt känd under många år i en stor del av Sverige och Danmark
  4. ^ ”Stena inte längre sin egen konkurrent”. http://hd.se/ekonomi/2009/10/07/stena-inte-laengre-sin-egen/. . Helsingborgs Dagblad, den 6 oktober 2009. Läst 17 oktober 2009.
  5. ^ ”Färja i kollision med piren i Helsingborgs hamn. Helsingborgs Dagblad”. http://hd.se/helsingborg/2014/09/21/farja-i-krock-med-pir/. Läst 22 september 2014. 

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]