Handikappidrott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tyskland-Storbritannien i rullstolsbasket vid 2007 års Europamästerskap i Tyskland

Handikappidrott är samlingsnamnet för sport och idrott för personer med funktionsnedsättning. De tävlande delas inte bara in efter kön utan även fuktionsnedsättning och grad av funktionsnedsättning i olika klasser, ungefär som viktklasser i brottning. I sportskytte kan till exempel personer som sitter i rullstol tävla utanför handikappidrotten.

De två världskrigen och det höga antalet skadade personer där ökade intresset för handikappidrott som rehabilitering. Handikappidrott har för många med funktionsnedsättning blivit ett viktigt sätt att visa att man kan tävlingsidrotta på ungefär samma villkor som personer utan funktionsnedsättning. De tre kategorier av idrottare som räknas till handikappidrotten är idrottare med rörelsehinder, utvecklingsstörning eller synskada.

De flesta idrottare med funktionsnedsättning tävlar i samma grenar som andra, men med olika anpassningar (som kälkhockey, rullstolsbasket eller rullstolsrugby, men vissa idrotter, till exempel goalball och showdown, har uppfunnits som rena handikappidrotter.

Handikappidrottens motsvarighet till olympiska spelen är de paralympiska spelen, som anordnas av samma tävlingsorganistion, på samma ort, direkt efter OS. För personer med utvecklingsstörning arrangeras sedan 1968 Special Olympics.

För personer med hörselskada finns Deaflympics.

Exempel på handikappidrotter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]