Hawker Typhoon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hawker Typhoon
Typhoon.jpg
Beskrivning
Typ Jaktflyg/Attackflyg
Besättning 1
Tillverkare Hawker
Data
Längd 9,73 meter
Spännvidd 12,67 meter
Höjd 4,66 meter
Vingyta 23,13 m²
Tomvikt 4 445 kg
Motor(er) 1 × Napier Sabre IIC Vätskekyld H-24
Dragkraft 2 260 hk (1 685 kW)
Prestanda
Max. hastighet 650 km/h
Räckvidd med max. bränsle 980 km
Beväpning
Beväpning 4 × 20 mm Hispano-Suiza HS.404
Bomber 2 × 454 kg
Raketer 8 × 76 mm RP-3 raketer

Hawker Typhoon var ett brittiskt jakt/attackflygplan som användes under senare delen av andra världskriget.

Hawker Typhoon var ett flygplan konstruerat under mitten av andra världskriget av tillverkaren Hawker som tidigare skapat Hawker Hurricane. Hawker Typhoon var i grunden ett jaktplan bestyckat med tolv 7,7 mm kulsprutor i vingarna. Planet fungerade dock dåligt på hög höjd och dess starka och tunga motor på över 2 000 hästkrafter var ingen fördel i kurvstrider mot lättare tyska jaktplan. På låg höjd var Typhoon däremot en farlig motståndare och när beväpningen byttes ut mot fyra tjugomillimeters automatkanoner kunde typhoonpiloter ge sig på tyngre markmål.

Eftersom Typhoon hade en mycket stark motor kunde den bära tunga laster och därmed beväpnas med raketer under varje vinge. Typhoon klassades nu som de allierades bästa attackflygplan och förstörde fler tyska pansarvagnar än något annat flygplan. Dess största fördel var att planet med tung last ändå nådde en hastighet av 640 km/h.

En senare flygplanstyp som utvecklades från Typhoon var Hawker Tempest som hade samma motor och bestyckning men med förbättrade flygegenskaper. Denna kunde användas som jaktplan på låg höjd och som attackplan. Tempest klassades tillsammans med Focke-Wulf 190 D (”långnäsan”, den enda version av Fw 190 utrustad med V-motor) och P-51 Mustang som de bästa icke jetdrivna jaktplanen under andra världskriget.

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]